www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

The Weeping Elephant na 6 jaar weer even thuis op de Veluwe

22 juli 2022 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Na 6 jaar is de ‘The Weeping Elephant’ weer thuis op de Veluwe en te zien op de Hoog Buurlose heide bij Staatsbosbeheer. ‘The Weeping Elephant’ is een sculptuur van een Afrikaanse olifant geïnspireerd door beukenbomen uit het bos. Het kunstwerk is gemaakt door Jantien Mook. De beukenstammen waarmee de ‘The Weeping Elephant’ is opgebouwd komen uit de bossen van Staatsbosbeheer op de Veluwe. Het is dan ook mooi om de komende maanden een thuis te bieden aan dit bijzondere kunstwerk.

‘The Weeping Elephant’ is op reis en verschijnt in verschillende steden om haar ode aan de wildernis te brengen. De olifant hoopt mensen te verrassen en ze stil te laten staan bij de invloed en de schoonheid van onze natuur. Helemaal nu de natuur op de Veluwe door verschillende oorzaken onder druk staat is het belangrijk om extra aandacht te vestigen op de schoonheid, kwetsbaarheid en belang van de natuur.

De olifant is gemaakt door Jantien Mook. Jantien is een Nederlands beeldend kunstenaar. Een belangrijk thema in haar werk is de schoonheid en de vitaliteit van de natuur. Mook wordt geïnspireerd door structuren, ritmes en patronen in de natuur. De afgelopen jaren maakte zij onder de noemer Ode aan de Wildernis meerdere grote kunstwerken.

De komende maanden is het kunstwerk te zien op de Hoog Buurlose heide. Het kunstwerk is alleen te voet, te paard (knooppunt 52) of per fiets bereikbaar. U vindt het kunstwerk langs het fietspad van Hoenderloo naar Hoog Buurlo tussen knooppunt 44 en 15. De rode heidewandeling van Staatsbosbeheer komt ook langs de plek van het kunstwerk.

‘The Weeping Elephant’ is tot nu toe tentoongesteld in Amsterdam, Rotterdam, Gent, Hamburg, Bremen, Castricum aan zee, Leiden, Haarlem, Mediapark en de Hoorneboegse Heide in Hilversum.

Door een bijdrage van o.a. Staatsbosbeheer, het WNF, IFAW, EZ, en Karakter Wijnimport kon Jantien Mook de sculptuur The Weeping Elephant in april-mei 2016 vervaardigen, in samenwerking met het Knutselparadijs. In 2013 maakte zij voor haar project al een 5 meter hoge bronzen sculptuur ‘Highlander’.

reageren

geef een reactie

 • Rudy Moens
  22 juni 2023 om 23:45

  Hallo,

  komt de olifant dit jaar ook weer naar z’n stek in de veluwe?

  • Boswachter Laurens Jansen
   6 juli 2023 om 10:04

   helaas niet meer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog