www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Handen uit de mouwen op het Kootwijkerzand

27 oktober 2023 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Dit jaar gaan we tijdens de landelijke Natuurwerkdag van 4 november aan de slag op het Kootwijkerzand. Het grootste stuifzandgebied van West-Europa met stuivend zand, heide en een uitzicht zover als het oog reiken kan. Sommige stukken van dit natuurgebied, dreigen dicht te groeien met kleine boompjes. Het doel van Staatsbosbeheer is om de natuurkwaliteit en soortenrijkdom te behouden.

Handen uit de mouwen op het Kootwijkerzand

Dit jaar gaan we tijdens de landelijke Natuurwerkdag van 4 november aan de slag op het Kootwijkerzand. Het grootste stuifzandgebied van West-Europa met stuivend zand, heide en een uitzicht zover als het oog reiken kan. Sommige stukken van dit natuurgebied, dreigen dicht te groeien met kleine boompjes. Het doel van Staatsbosbeheer is om de natuurkwaliteit en soortenrijkdom te behouden

Resultaat

We willen graag de kwaliteit vergroten van dit natuurtype. De specifieke soorten die hier voordeel van ondervinden zijn bijvoorbeeld de vogels zoals: nachtzwaluw en tapuit, maar ook vlinders: zoals de Heivlinder, de Kommavlinder. Ook mieren hebben hier baat bij en andere insecten zoals: de Zandoorworm, de Sneeuwspringer en Vuurspinnendoder. Elk diersoort en plantensoort heeft zijn eigen wensen en eisen voor vestiging. Déze soorten zijn er dus bij gebaat dat de kleine boompjes zoals o.a. berk, den, vogelkers worden weggehaald zodat de heide en andere kruiden uit de schaduw komen te staan en er licht op de bodem valt.

Aanmelden

De dag start om 09:45 tot ongeveer 15:00 uur. Tijdens de dag verzorgen we  lunch, koffie en thee. Handschoenen en gereedschap zijn beschikbaar. Aanmelden kan via deze link: Natuurwerkdag Kootwijkerzand

Graag zien wij jullie op Natuurwerkdag op het Kootwijkerzand. Tot dan !

Groet,

Team Veluwe Midden

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog