www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Van boom tot bos op de Veluwe

25 april 2024 Boswachter Jody Bennink in Veluwe

Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort van bos en een toename van zandverstuivingen, werd Staatsbosbeheer opgericht. De tijden zijn veranderd en Staatsbosbeheer veranderde mee. We zijn vandaag de dag trots beheerder van deze fascinerende natuur die onze leefomgeving verrijkt. Staatsbosbeheer heeft daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het Bos! We zetten bomen en bos een jaar lang in de kijker.

Van Boom tot Boswandeling

Bomen en bossen verwonderen ons elke dag weer. In de afgelopen 125 jaar heeft Staatsbosbeheer veel verhalen verzameld. Tijd om in het Jaar van het bos die verhalen eens te vertellen. En waar kan dat beter dan buiten in het bos? Daarom hebben boswachters van Staatsbosbeheer in 28 bossen verspreid over heel Nederland een Van Boom tot Boswandeling uitgezet. Tijdens deze wandeling vertellen we je meer over bomen, bos en bosbeheer.

Samen met minister Christianne van der Wal, directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen en de wethouder Wim Oosterwijk is het 125 jaar bestaan van Staatsbosbeheer gevierd met het openen van de eerste Van boom tot bosroute in Garderen.

Links: Opening van het Boom tot bos route in Garderen met Sylvo Thijsen, Andy Liebrand, Christianne van der Wal, Jody Bennink en Wim Oosterwijk  Rechts: De eerste QR-code van de wandeling.

Wat vind je allemaal op deze route?

Onderweg kom je paaltjes met een QR-code tegen. Scan deze code met je telefoon. Filmpjes, interessante weetjes of video berichten van de boswachters en andere verhalen komen dan vanzelf in beeld. Heb je wel eens stil gestaan bij de woudreuzen van het bos of wat er zich onder je voeten afspeelt?

Wist je dat de sapstroom om te groeien van boven naar beneden gaat? Dat je een boom kunt meten met een stokje op je neus? Dat bomen zich kunnen verdedigen? Of hoeveel water een boom per dag drinkt? Je gaat het allemaal leren op de Van-Boom-tot-bosroutes. Achter bijna alle QR-codes zit een kleine en leuke opdracht voor jong en oud. Bij deze opdrachten heb je geen extra spullen nodig. Alles wat je nodig hebt vind je in het bos!

Hoe werkt het?

Op de Veluwe zijn er twee Van boom tot boswandelingen. De Van ’t Hoff wandeling in Garderen, waarbij je de blauwe bewegwijzering volgt. In Kootwijk is wandelroute Vogelenzang omgetoverd tot een ‘van boom tot bosroute’ en je volgt hier de witte gemarkeerde route. Bij het beginpunt van de routes op de parkeerplaats start de wandeling en vind je de eerste QR-code.

In je eigen tempo

Het mooie van de Van Boom tot Boswandeling is dat je helemaal zelf mag bepalen wanneer en hoe je het doet. Je kunt de route in één keer lopen of in etappes. Je kunt bijvoorbeeld halverwege stoppen en bij je volgende bezoek de wandeling weer oppakken. Je kunt ook terugkomen met familie, vrienden of je gezin.

Voor klein en groot

Achter bijna alle QR-codes zit een kleine en leuke opdracht voor kinderen (en volwassenen). Bij deze opdrachten is geen extra materiaal nodig, dit vind je in het bos.

Voor meer informatie

Kijk voor meer wandelingen en leuke informatie op www.jaarvanhetbos.nl of volg #Jaarvanhetbos.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog