www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schaapscheerdersdag Hoog Buurlo op Vaderdag zondag 16 juni 2024

16 mei 2024 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Op Vaderdag, zondag 16 juni, organiseert Staatsbosbeheer van 11:00 tot 16:00 uur weer de schaapscheerdersdag op Hoog Buurlo. Nadat vorig jaar de schaapscheerdersdag helaas niet door kon gaan is iedereen dit jaar weer van harte welkom op Hoog Buurlo. De schapen worden traditioneel met de hand geknipt of met de tondeuse geschoren. Ook zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud en er is een kleine Veluwse markt. De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten vragen we een kleine bijdrage.

Activiteiten voor jong en oud
Voor kinderen is er van alles te beleven op de schaapscheerdersdag. Ze kunnen knutselen met wol en vilt, het vernieuwde blotevoetenpad lopen en een broodje bakken boven het vuur. Dit jaar zijn er ook voor de vaders en moeders stoere activiteiten te doen. Maak jij samen met je kind de hoogste stapel boomstamschijven? Of kan jij het beste strozak werpen? Wie weet verdien je een mooie excursie met de boswachter voor het hele gezin.

Naast de doorlopende activiteiten is er een programma met de schapen en de herders. Rond 12u en 14u vertelt herder Wilfried over zijn beroep, zijn schapen en laat hij zien hoe hij zijn kudde hoedt.

Markt en horeca
Rond de schaapskooi is een markt met Veluwse streekproducten, kleding en andere mooie producten. Bij de schaapskooi is ook een gezellige plek om wat de drinken of aan een picknick bank wat te eten of te genieten van een ijsje.

Fris geknipt de zomer in
Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Alle 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink; ‘zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De honden, de schapen, het buiten zijn. Daar kan geen kantoorbaan tegenop.’

Datum: zondag 16 juni 2024
Tijd: van 11.00 – 16.00 uur
De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten vragen we een kleine bijdrage. De Schaapscheerdersdag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland.
Vervoer: kom liefst op de fiets

Tip! Haal het fietsrouteboekje ‘Hallo Bandoeng’ bij Informatiecentrum ’t Leesten voor een mooie fietsroute over de Veluwe met bezoek aan de schaapskooi! (kosten €2,00)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog