www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Over de Vlielander tuinders van De Jutter

1 juni 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
moestuin de jutter

Zelfs een vogelverschrikker ontbreekt niet in de moestuin. (foto F.Breijer)

Vlakbij de brede school De Jutter ligt sinds kort een moestuin. OK een tuintje, want het is niet groot, maar je moet ergens beginnen.
Een aantal jongeren kwamen zelf met het idee om de tuin aan te leggen en natuurlijk kwam er alle medewerking.
Onder leiding van conciërge Frits Lieuwes ging men voortvarend te werk.

Jong geleerd is oud gedaan.

Lang geleden sprak Vlielander Maarten de Gorter als volgt: “Als je werk wilt hebben, moet je een moestuin nemen.” Hij had een volkstuin achter kampeerterrein De Lange Paal en daar was hij in het seizoen dagelijks te vinden. De lekkerste aardbeien en andijvie kregen we van Maarten.

Fantastisch dat er nu wat jonge Vlielanders een moestuin zijn begonnen, of beter gezegd een proef- pluk- en kijk- tuin Uiteraard juichen we vanuit Staatsbosbeheer dat toe. Hoe meer kinderen in de natuur bezig zijn hoe beter dat is voor de toekomst. Ook het spelen bij de ijsbaan is wat ons betreft helemaal goed, zo lang er met respect omgegaan wordt met de salamanders, kikkervisjes en larven van libelles.

Klein begonnen.

Na het omspitten van de grond en zogenaamde ‘bedjes’ maken werd het hek  (geschonken door Staatsbosbeheer) ook zelf geplaatst. Vervolgens werden er allerlei gewassen in school opgekweekt. Door het enthousiasme om de plantjes daadwerkelijk in de tuin te planten werd dat een aantal plantjes fataal. Iets te vroeg de koude grond in. Al doende leert men, dus opnieuw opkweken en planten.

De tomatenplantjes, sperzieboontjes, sla, peultjes, kruiden, maar ook margrieten en goudsbloemen en nog veel meer lijken het nu goed te doen. Ook aardbeien en ik hoop dat die net zo lekker zullen zijn als die van Maarten de Gorter ooit.

reageren

geef een reactie

 • Rob Donia
  2 juni 2021 om 10:26

  Fantastisch idee om kinderen hiermee te laten opgroeien, gezond voedsel en heerlijk buiten !!

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   3 juni 2021 om 08:27

   Dag Rob,
   Ja, dat vinden wij ook. De Vlielander jeugd boft sowieso dat ze hier opgroeien.
   groet,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog