www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boommarter gevangen in Noordwijk

2 september 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door Boswachter Mark Kras

Geen dag is hetzelfde voor een boswachter. Elke dag gebeurt er wel iets onverwachts. Maar vandaag is het wel een heel bijzondere dag. Nauwelijks heb ik mijn computer opgestart of oud boswachter Mart Gielen en zijn zoon Leon komen binnen met een goed gevulde kussensloop. De handen van Leon zitten onder de schrammen.

‘We komen uit zorgcentrum Groot Hoogwaak waar we dit dier hebben gevangen’ leggen zij uit. Verstopt onder de verwarming zat een voor hen onbekend dier. De heren vermoedde dat het om een wild dier gaat, vandaar dat zij met hun vangst naar het Staatsbosbeheer kantoor zijn gegaan.

Zeldzame Boommarter gevonden door fotograaf Leon Gielen en oud boswachter Mart Gielen
Zeldzame Boommarter gevonden door fotograaf Leon Gielen en oud boswachter Mart Gielen

We maken een provisorische kooi en laten het dier voorzichtig uit de kussensloop zakken. Een prachtig donkerbruine slanke marter verschijnt. “Boommarter! Echt, dit is een zeer zeldzame boommarter.”

[youtube=http://youtu.be/97J5ISoVH3w]

De schrammen op Leons handen zijn snel verklaard. Een boommarter heeft flinke lange hoektanden. Tanden die hij nu gebruikt om uit zijn gevangenis te ontsnappen. Maar in het duin vangt hij er konijnen en eekhoorns mee. We bellen even met marterdeskundige Bart Noort om bevestigd te krijgen dat dit echt een boommarter is.

Dan geven we het dier de vrijheid. Want zo’n prachtig dier hoort toch echt vrij te leven in de prachtige natuur van Hollands Duin.

reageren

geef een reactie

  • Peter Maris
    3 september 2013 om 19:20

    Gaaf zeg. Ik zie wel eens sporen in de winter, maar om er een zo te zien is tof.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog