www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Verandering

28 januari 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Ik hou niet van verandering. Ik ben een mens van gewoonten. Altijd hetzelfde ontbijt, diezelfde appel en sinaasappel mee, dezelfde lunch en alleen het avondeten varieert nog weleens wat. Na het ontbijt check ik de sociale media (facebook, instagram, twitter, flickr, blogs van collega’s en nu.nl) en op kantoor aangekomen check ik mijn mail. Dan koffie, vervolgens de geplande taken die ik die dag te doen heb. En altijd is er ruimte gepland om op onverwachte dingen te reageren. Terwijl ik het zo opschrijf verbaas ik mezelf, want de lol zit vaak in het onverwachte. Een plotselinge vraag van een bezoeker van de Hollandse duinen, een vraag van een krant of radio, een bijzondere gebeurtenis in de natuur of een inzicht waardoor ik mijn werk bij Staatsbosbeheer beter kan doen.

Over verandering gesproken. Samen met de provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland zijn we druk aan het werk om de duinen in Wassenaar in beweging te krijgen. Eeuwenlang werd de zeereep vastgehouden, omdat dat het inzicht was hoe onze veiligheid tegen de zee te waarborgen. Dat vasthouden gebeurde onder andere door aanplant van helm en iedere struik was welkom. Iedere Katwijker, Noordwijker en Wassenaarder kent de zeereep als dicht struikgewas achter 5 draads prikkeldraad. Dicht struikgewas dat de laatste decennia enorm is toegenomen onder invloed van de stikstof die we uitstoten met onze industrie, landbouw en verkeer. Maar gezonde duinen kenmerken zich juist doordat zand zich van het strand tot achterland kan bewegen. Zand dat op de ene plek planten overstuift en wat verder planten overpoederd met net dat laagje met kalkrijk zand dat nodig is voor die speciale plantensoort. De laatste jaren is duidelijk geworden dat er meer manieren zijn om de veiligheid enerzijds te waarborgen en anderzijds stuivend zand in de zeereep toe te laten. Vandaar dat ook het Hoogheemraadschap (verantwoordelijk voor de kustverdediging) meewerkt aan het weer in beweging brengen van de duinen van Wassenaar.

De vruchtbare donkere zandlaag wordt verwerkt en nieuwe 'stuifkuilen' worden gegraven om het duin in beweging te brengen - foto Mark Kras
De vruchtbare donkere zandlaag wordt verwerkt en nieuwe ‘stuifkuilen’ worden gegraven om het duin in beweging te brengen – foto Mark Kras

Tijdens de werkzaamheden in het duin loop ik regelmatig langs en onlangs sprak ik een vriendelijke dame die haar honden daar dagelijks uitlaat. Ze vertelde dat ze nu wel genoeg had van al die bijna ‘industriële’ activiteiten. Kranen, bulldozers en shovels, het verstoorde de rust van haar prachtige duinen. Ik vroeg wat ze vond van de verandering, die enorm is in haar duin. Ze lachte; ‘Tsja, ik ben bang dat ik de zingende vogels dit voorjaar wel ga missen tijdens mijn dagelijkse wandeling.’ Haar bankje stond nu wat verlaten bij in een open zandstuk, daar waar het eerst werd omgeven door struweel. ‘Maar ik ben ook benieuwd naar de verandering en ik heb besloten om foto’s te nemen. Zo kan ik zien hoe de duinen weer in beweging komen.’ Voor nu keek ze uit naar het moment dat die grote machines weg waren. Maar straks in de zomer was ze benieuwd naar de verandering in ‘haar’ duinen.

IMG_0044
Verwijderde struiken liggen klaar om afgevoerd te worden. De struiken maken plaats voor het zeer soortenrijke grijze duin met vooral korte vegetatie dat hier de komende jaren zal ontstaan. – foto Mark Kras

 

En ze heeft gelijk! Er zijn genoeg redenen om van verandering te houden. Je weet nooit helemaal wat ze je gaan brengen, maar dat het je zal verwonderen staat vast. En ik durf te zeggen dat de bezoekers van de Wassenaarse duinen blij verrast zullen zijn nadat de werkzaamheden in het duin zijn afgerond.

En die machines. Nog maar enkele weken, dan zijn die verstorende apparaten uit het duin verdwenen en keert de rust terug. Het rest dan de wind, het water en de zon om te zorgen voor een veranderend en gezond duin.

Struiken worden uit de zeereep geplukt - foto Mark Kras
Struiken worden uit de zeereep geplukt – foto Mark Kras

 

De werkzaamheden aan #gezondeduinen worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.

logo PZHnatura2000

 

 

 

 

Bekijk ook het #VolgdeBoswachter filmpje over Duinen in beweging

 

reageren

geef een reactie

  • Blewbird
    28 januari 2015 om 20:39

    Ik om daar heel vaak en volg de veranderingen met genoegen. Weg die struiken en lekker stuiven!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog