www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Draad en duin

23 september 2016 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland
fot Mark Kras

Wilde dieren hebben weinig last van de draden in het duin

Boswachter, waarom staat er prikkeldraad in het duin?

Deze vraag krijg ik om de zoveel tijd in mijn mailbox. Een terechte vraag want prikkeldraad strookt niet met de gastvrijheid die u van Staatsbosbeheer gewend bent. Het antwoord op de vraag is nogal ingewikkeld. Laat ik voorop stellen dat we rasters in het duin zoveel mogelijk beperken. In de afgelopen jaren zijn er heel wat kilometers draad verwijderd. Maar goed, er staat ook nog genoeg.

Wilde dieren en draad

Het draad staat er in ieder geval niet om wilde dieren, zoals konijnen, vossen en reeën, binnen een bepaald gebied te houden. Staatsbosbeheer wil juist dat wilde dieren vrij door de duinen kunnen bewegen op zoek naar voedsel, dekking en mogelijke partners.

Er is een tijd geweest dat je overal in het duin kon wandelen. Niets stond je in de weg. In die tijd waren het vooral Katwijkers, Noordwijkers en Wassenaarders die door duinen liepen. En bij elkaar op geteld hadden we het toen misschien over zo’n 30.000 inwoners. Katwijk alleen kent tegenwoordig al ruim het dubbele aantal inwoners en heel Hollands Duin wordt per jaar door zo’n 2,5 miljoen mensen bezocht. Als al die mensen dwars door het duin zouden struinen blijft er van de soortenrijke duinnatuur slechts een lege zandbak over.

Verschillende draden verschillende doelen

Vijf draden

Om een compleet beeld te geven zal ik de verschillende draden langs lopen. Te beginnen met de meest indrukwekkende: prikkeldraad, vijf keer boven elkaar tot een hoogte van 1 meter en 50 centimeter. Dit raster vinden we langs de zeereep. Soms bevestigd aan houten palen, maar soms ook aan grijze kunststof palen. Het doel van dit raster is om bezoekers van het duin te weren uit de zeereep. Immers, de zeereep is onze kustverdediging en moet ons lage land beschermen tegen de Noordzee. Het zand van de zeereep wordt vastgehouden door planten en deze planten mogen niet worden stukgetrapt. De zeewering is de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap en het raster is dus ook van hen.

fot0 Mark Kras
Vijfdraads raster beschermt de zeereep tegen ongewenste betreding
Vier draden

Een ander raster bestaat uit vier gladde draden boven elkaar, waar stroom op staat. Dit draad dient om de koeien en paarden die hard aan het werk zijn om het duin open en gezond te houden, binnen het afgezette gebied te houden.

Drie draden

Dan drie draden prikkeldraad tot 1 meter en 20 centimeter hoog met schapengaas. Dit raster vindt u langs Coepelduin, daar waar honden het hele jaar niet zijn toegestaan. Bezoekers mogen er zonder hond vrij struinen van 15 augustus tot 15 maart en kunnen alleen door de klaphekjes naar binnen. Het raster houdt honden die het hele jaar langs de voet- en fietspaden die rond Coepelduin liggen los mogen lopen, uit dit rustgebied voor dieren als konijnen, vossen en reeën.

Glad draad

Tot slot hebben we nog twee soorten draden die ongeveer op kniehoogte staan. Soms is dat prikkeldraad en soms is het glad draad. Dit draad houdt niemand echt tegen, maar is er om een signaal af te geven. Hollands Duin is vrij toegankelijk op wegen en paden en op de aangegeven route. De boodschap van dit draad is: ‘Als je over dit draad stapt, dan houd je je willens en wetens niet aan de afspraak en ben je dus ook strafbaar.’ Maar waarom is dit soms prikkeldraad? Daar kun je je toch lelijk aan bezeren?

afscheid-arjen-noordwijk-20150212-dscn7070-arjen-siebel-hollands-duin-staatsbosbeheer
Prikkeldraad

We hebben prikkeldraad nog staan, daar waar we weten dat bezoekers regelmatig van het pad af dwalen en over het draad stappen. Dit is over het algemeen in het open duin. Soms doet men dat door eerst op het draad te gaan staan en daar zit hem de crux . Prikkeldraad bestaat uit twee om elkaar gewikkelde draden en is daarmee veel sterker dan een enkel glad draad. Die laatste zetten we dus neer op plekken waar bezoekers minder snel van het pad afstappen.

Dit is met name in het bosgedeelte van Hollands Duin. Maar…zult u zeggen, er zal toch wel gewikkeld draad bestaan zonder die punten? Zet dat dan in het open duin. Dat klopt, sinds een aantal jaar bestaat er ook gewikkeld draad. Helaas is dat draad veel duurder dan prikkeldraad en omdat ons budget voor recreatieve voorzieningen steeds beperkter wordt, kiezen we ervoor om bijvoorbeeld het onderhoud van paden boven het vervangen van prikkeldraad te stellen.

door boswachter Mark Kras

 

reageren

geef een reactie

 • Henk Kruit
  24 september 2016 om 20:29

  Beste Mark,

  In je opsomming mis ik een hele belangrijke: de nieuwe bedrading aan de westkant van de AWD, grenzend aan het deel bij Langevelderslag, beheerd door de Boswachterij Noordwijk. Dit hek is absoluut diervriendelijk. Geen prikkeldraad, maar 5 of 6 gladde groene draden. Hierdoor kunnen de Damherten zonder kleerscheuren heen en weer. De bedrading tussen bv. de Oorlogsweg en de Zeereep dient , volgens jou, om de mensen uit de Zeereep te houden. Niets mis mee. Ze hebben er niets te zoeken. Alleen, het werkt ook niet lekker mee als er groot wild wil passeren. De Beesten halen zich open. Twee jaar geleden nog een Ree gezien die helemaal van onder open lag omdat ze vast kwam te zitten. Waarom niet de tweede en de derde prikkeldraad van onderen vervangen door glad draad? Dat is een stuk diervriendelijker dan nu en de bovenste prikkeldraad weert de mens die in de Zeereep wil. Wellicht kan je op die plekken waar wild meestal passeert ( plekken zijn bekend, de bedrading is constant slap of kapot….) alle draden ( al is het maar één stuk van paal tot paal) vervangen door glad draad. Daar scoren we punten mee!

  • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
   28 september 2016 om 10:22

   Beste Henk,
   Dank voor je terechte aanvulling waarin mooi te lezen valt dat er betere oplossingen zijn. En heel terecht geef je aan dat er nog ruimte is voor verbetering. Het groene gladde draad is de verantwoordelijkheid van de beheerder van de Amsterdamse Waterleiding duinen Waternet. Complimenten aan hen daarmee. Het raster langs de zeereep op die plaats is verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland. Daar is dus nog ruimte voor verbetering. Overigens zijn ongelukken met draad veel al te wijten aan opgejaagde dieren. Oorzaak daarvan is nogal eens een hond die niet voldoende onder appel staat. Wat niet wegneemt dat de keuze van het raster voor verbetering vatbaar is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog