www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vogel trek

1 november 2017 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Op een zaterdagmiddag zo’n 40 jaar geleden stond ik voor het raam van mijn ouderlijk huis. Vandaag zou hij komen. Enkele weken geleden was ik met mijn vader meegegaan naar de dealer en ik had voor het eerst van mijn leven een briefje van duizend gulden in mijn hand gehad. En niet één maar meerdere. Die dag kocht mijn vader zijn eerste gloednieuwe auto; een donkergele Volkswagen Passat station. En die zaterdagmiddag was de auto klaar en mijn vader zou hem ophalen. Vol trots zag ik hem die zaterdag aan komen rijden. En natuurlijk gingen we die zondag gelijk een ANWB toertocht maken. We reden langs de kust en door het prachtige Zuid-Hollandse polderlandschap. Tegen het eind van de middag kwamen we met het hele gezin weer thuis aan. Tevreden liepen we rond de auto. Waarop mijn vader me opdracht gaf om emmers en sop te halen. De volgende morgen zou de auto de hele dag voor onze winkel staan en dan moest al die insectensmurrie op de voorzijde er wel af zijn.

Vogel trek tegemoet

Afgelopen weekend reed ik samen met mijn collega Casper naar Helgoland. De vogeltrek tegemoet. Heen en terug reden we zo’n 900km om op het Duitse eiland de trekvogels uit het hoge noorden aan te zien komen. Doodmoe en vooral hongerig van de vlucht over zee landen de vogels hier op het eiland en denken dan maar aan een ding: eten. Een mooie kans om ze eens van dichtbij te zien en in mijn geval ook te fotograferen. Graspiepers, tapuiten, gekraagde roodstaarten, goudhaantjes, vuurgoudhaantjes, fitissen, bladkoningen.. de lijst werd uiteindelijk 94 soorten lang. Trekvogels trekken weg omdat het voedsel in hun broedgebied verdwijnt. Heel veel soorten moeten het hebben van insecten. Als de winter dan nadert kun je twee dingen doen: óf je wisselt van dieet óf je gaat naar een plek waar ook in de winter voldoende insecten zijn. Zo vliegt een tapuit ’s nachts in etappes van zo’n 300km van het hoge noorden naar Afrika. Een tocht van duizenden kilometers.

Emmers en sop

Na ons bezoekje aan Helgoland liep ik een rondje rond de auto. Er hoefde geen emmers en sop aangerukt. Er was nauwelijks sprake van een insectensmurrie, zoals die na de tocht met mijn vader en onze nieuwe Volkswagen Passat 40 jaar geleden. En dat was geen onverwachte conclusie. Duitse onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat er in de afgelopen 25 jaar een afname is van 80% aan insecten. Insecticiden, stikstof en afname van leefgebied voor insecten zijn een aantal van de oorzaken. En met de achteruitgang aan insecten gaat het ook steeds slechter met een prachtige vogel als de tapuit.

Gelukkig zorgt deze kennis er ook voor dat we er wat aan kunnen doen. En wie weet staan over een aantal jaar mijn dochters onze elektrische auto op zaterdagmiddag te wassen omdat er een mooie laag insectensmurrie op zit.

Tapuit – foto Mark Kras
reageren

geef een reactie

 • Ellen Zwetsloot
  2 november 2017 om 08:56

  Tijd vliegt Mark. Vergeet het auto’s wassen. Dat zullen de dames echt niet meer voor je willen doen. Maar ik wens jou, hen en ons allemaal nog heel veel wasbeurten met insectenprut!

 • Gemma Kras
  1 november 2017 om 18:56

  pracht verhaal. geef de insecten weer de kans!!!

 • annemarie wijnhoven
  1 november 2017 om 18:04

  Maar het is nog beter als ze dan geen auto heeft, dan kan ze ook geen insecten doodrijden!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog