www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Spelregels in Hollands Duin

24 mei 2019 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Genieten met de hond aan de lijn in Hollands Duin (foto Mark Kras)

Bij iedere ingang van Hollands Duin staan bruine Staatsbosbeheerborden. Daarop vind je de spelregels waaraan bezoekers zich moeten houden. Die regels zijn er om natuur te beschermen en om te zorgen dat bezoekers een mooi bezoek kunnen brengen zonder al te veel last te hebben van elkaar. Maar zijn die regels nodig?

Je zou willen van niet. Met een beetje respect voor elkaar en de natuur waarin je wandelt, fietst of paardrijdt, verloopt een bezoek meestal zonder enig probleem. Toch moet iemand soms even worden herinnerd aan de regels. Meestal gebeurt dat in een goed gesprek. Als het respect voor medebezoekers en natuur echt geschonden wordt door het gedrag van de bezoeker, volgt een proces-verbaal.

Dit lijkt allemaal voor de hand liggend en eenvoudig. Toch zien we de laatste jaren dat een aantal mensen het lastig vindt om in te schatten wat wel en niet kan. Erger nog, als zij aangesproken worden, lijken ze het steeds lastiger te vinden om een inschattingsfout te erkennen. Laat staan dat ze een volgende keer de hond wel aan de lijn doen of alleen op de bedoelde paden rijden of lopen.

Ergernis

Het gevolg daarvan is ergernis bij mensen die zich wel aan de regels houden, bij mensen die zich zorgen maken om de kwetsbare natuur en mensen die gestoord worden door bijvoorbeeld loslopend honden waar dat niet mag of struinende mensen waar zij dat niet verwachten. Vanuit die ergernis ontstaat een roep om meer handhaving, strakkere regels en zwaardere straffen. De afgelopen jaren is aan dat eerste iets gedaan. Boswachters houden meer uren toezicht in het veld. Het tweede, strakkere regels, dat zou in de toekomst kunnen volgen. Zwaarder straffen ten slotte, daar gaat Staatsbosbeheer niet over. Net zoals dat het bedrag van de boete in de staatskas verdwijnt en niet in de kas van Staatsbosbeheer, gaat de landelijke overheid over de strafmaat.

Strakkere regels?

Over strakkere regels wil ik nog wel iets kwijt. Op dit moment moeten honden aan de lijn. Dit is om de natuur de rust te geven om voor het nageslacht te zorgen. In het gebied van Staatsbosbeheer mogen 7 maanden van het jaar, daar waar het kan, honden onder appèl los lopen. De 5 maanden van het broedseizoen moeten ze aan de lijn. Dit doet een beroep op de verantwoordelijkheid van een hondeneigenaar. Weet wat de regels zijn, wanneer en waar de regels gelden, houd je hond onder controle en dicht bij het pad. Tot op heden ging dit best goed en Staatsbosbeheer wil dat graag zo houden.

En dat kan best. Als respect voor natuur, voor andere bezoekers en voor handhavers gewoon is, dan kunnen we met de huidige regels de natuur goed beschermen en is het heerlijk genieten in Hollands Duin.

 

reageren

geef een reactie

 • Maria
  26 mei 2019 om 14:28

  Wat mij betreft mag er meer handhaving zijn .
  Ik hou mijn hond aan de lijn waar nodig uit respect voor de natuur en de dieren die erin leven . Het probleem is echter ook dat als mijn hond aangelijnd is en andere honden niet ( ondanks de aanlijnplicht ) er meer kans is op gevechten tss de honden en aangezien vechtende honden een nachtmerrie is voor mij laat ik op dat moment mijn hond ook los , ondanks ik dat niet wil . Een ander punt is de hondenuitlaatservice . Ik wandelde laatst in de duinen , zonder mijn oppashond komen er 10 honden op mij af waaronder een pittbul met recht opstaande haren. Nu ben ik opgegroeid met honden en ben absoluut niet bang . Maar je zou maar bang zijn … je kunt geen kant op want weglopen is een extra prikkel voor de hond om echte je aan te rennen . Ik vind dit dus ook niet kunnen . Ik vind dus dat er op alle vlakken van onze samenleving te weinig handhaving is . Heb dit dus ook al gemeld aan de gemeente maar zoals verwacht wordt hier niets aan gedaan .

 • Nick
  24 mei 2019 om 20:36

  Het stuk tussen Nootdorp en Pijnacker wordt dagelijks bevolkt door loslopende honden, ondanks de bordjes ‘aanlijngebied’. Enkele van die bordjes zijn ook al kapotgetrapt door hondenbezitsters, jammer. Gebied is drie jaar geleden opengesteld, en je ziet nu dat vosje, valk en buizerd er niet meer komen. Dus de konijnen en muizen zijn waarschijnlijk ook weg. Leuk hoor, die baasjes die hun honden weigeren aan te lijnen. Paar keer gemeld bij de gemeente, nul resultaat. Ik ga er ook bijna nooit meer wandelen, heb het wel gehad met die aso’s.

  • Piet Broekhof
   25 mei 2019 om 18:59

   De mensen die als ze aangesproken worden zeggen dat ze het niet wisten. Ik geloof daar niet in. Van mij mag er meer geverbaliseerd worden.
   In het belang van de natuur én van degenen die daar ongestoord van de natuur willen genieten!

  • Boswachter Lieke Verhoeven
   29 mei 2019 om 11:01

   Beste Nick,
   Het gebied waar je hebt over hebt is waarschijnlijk het Laakweg gebied. Dit is nu nog in eigendom en beheer bij de Provincie.
   Groet, Lieke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog