www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Één zwaluw maakt…zomer!

18 mei 2022 Joël Haasnoot in Zuid-Holland

Gierzwaluw in volle vaart. foto Jonathan Leeuwis

Het is ieder jaar weer een moment waar ik naar uitkijk. De terugkeer van zomergasten. Dan bedoel ik niet het populaire interview-programma, maar de vogels. Het geeft een geluksgevoel om in de lente de eerste fitis of nachtegaal weer te horen zingen. De bekendste voorbode van de zomer is misschien wel de zwaluw. Deze vogels zijn zo afhankelijk van (vliegende) insecten dat een reis naar het verre zuiden (tot ver in Afrika!) bittere noodzaak is. Tijdens het schrijven van deze column zie ik de eerste gierzwaluwen van dit jaar ook weer overvliegen. De zomer komt eraan! En er is genoeg te doen in het Hollands Duin.

Lentevreugd

Wil je zelf ook vogels kijken? Dan is natuurgebied Lentevreugd in Wassenaar zeker een aanrader. Vanaf de ingang aan de rotonde Katwijkseweg/Kokshornlaan kun je de rode route volgen. Dit voormalige bollenland is zo’n 20 jaar geleden teruggegeven aan de natuur, en zeer vogelrijk. Door de afwisseling in het landschap vinden veel vogels hier een plek om te leven. Vanaf het nieuwe vogelobservatieplatform is alle vogelpracht mooi te bewonderen. Moerasvogels als rietzanger en rietgors bijvoorbeeld. En wie weet zweven de zwaluwen wel laag boven het moeras. De moeite waard om eens een kijkje te nemen in ieder geval.

Excursies door het verleden

Meer geïnteresseerd in cultuurhistorie? Dan zijn de bunkerexcursies in het Hollands Duin zeker de moeite waard! Onze gidsen weten je werkelijk van alles te vertellen over de geschiedenis van onze bunkers. Duik in het verleden en leer meer over de geschiedenis van onze regio. Deze excursies worden gegeven in Rijksdorp en de Vleermuisbunker (aan het einde van de Wassenaarse Slag). Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/hollandsduin.

Bunker in bunkercomplex Rijksdorp.

Hoogtepunten

Zo hoog als de zwaluwen in de lucht kom je er niet mee, maar er zijn een aantal duintoppen met een fantastisch uitzicht. Beklim ze eens deze zomer! Loop vanaf hotel Duinoord, aan de Wassenaarse Slag, langs het fietspad richting Katwijk. Na ongeveer 250 meter beklim je al de eerste hoge top: het Denneduin. Waarom dit duin zo heet laat zich raden. Het uitzicht, over de dennen, is in ieder geval geweldig. ’s Avonds kun je vanaf dit duin de zon zelfs in de zee zien zakken.

En als je vanaf de Duindamse Slag de groene route in Boswachterij Noordwijk loopt, kom je zelfs langs twee hoge toppen. Het Houwaarderduin en Kachelduin. Ook hier is zeezicht gegarandeerd.

Ontdek dus, net als de zwaluwen, ons mooie Hollands Duin. Er zijn redenen genoeg om er deze zomer lekker op uit te trekken. Prijs je gelukkig dat je niet zo ver hoeft te reizen als de zwaluw. Het ligt allemaal om de hoek.

reageren

geef een reactie

 • Erik Buijs
  18 mei 2022 om 18:54

  Beste Joel,

  Heb je blog met plezier gelezen
  Goed nieuws, in deze tijden
  Laten we er allen een mooie, groene en avontuurlijke zomer van maken

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog