www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Waarom ringen we zeearenden?

21 juni 2023 Boswachter Vera in Zuid-Holland

In de eerste week van juni zijn er op verschillende plekken in Nederland jonge zeearenden geringd. Zo ook op de Hellegatsplaten, een prachtig natuurgebied op Goeree-Overflakkee.

In 2018 bouwde een paar zeearenden voor het eerst een nest in dit natuurgebied en in 2019 vlogen er voor het eerst twee jonge zeearenden uit. In de jaren erna volgde nog vele succesvolle broedseizoenen voor dit paartje zeearenden. Zeearenden zijn kieskeurig en met name in de vestigingsfase erg verstoringsgevoelig. Het is dan ook niet gek dat zij een afgesloten gebied zoals de Hellegatsplaten hebben uitgekozen om in alle rust te kunnen broeden.

Ring onderzoek

Het ringen van zeearenden is allereerst belangrijk voor onderzoek. Er wordt enorm veel informatie verzameld uit de ringgegevens die ons weer kunnen helpen bij het beschermen van deze soort. De ringen geven ons informatie over hoe oud de vogels worden, waar ze naartoe trekken en hoe groot de overlevingskansen zijn van deze vogels. Daarnaast geeft het ons ook extra inzicht in de opbouw van de Nederlandse zeearend-populatie, leren we meer over het zwerfgedrag van jonge vogels en zien we welke vogels uiteindelijk met elkaar een paar vormen.

Ideale moment

Het moment van de ringactie moet zorgvuldig worden uitgekozen. Het moet niet te warm, of te koud zijn en het mag ook niet regenen. Net als bij andere vogelsoorten vindt de ringactie plaats wanneer de poten van de jongen al zijn volgroeid, maar de vogels nog niet kunnen vliegen. Tijdens het ringen worden er verschillende gegevens genoteerd; we inventariseren het voedsel, braakballen en de veren en de jonge zeearenden worden gewogen en gemeten. Alle informatie samen met de ringnummers worden gedocumenteerd in de database van het Vogeltrekstation.

Vogelgriep

Vorig jaar zijn er helaas twee jonge zeearenden dood aangetroffen, het vermoeden is dat de jongen dood zijn gegaan door vogelgriep. De zeearend is een toppredator en eet volop watervogels. De kans is groot dat er prooien worden gegeten die besmet zijn met het virus. Om deze reden is er dit jaar tijdens de ringactie door een viroloog bloed afgenomen en speeksel onderzocht. Mede door dit onderzoek wordt er steeds meer bekend over dit virus en de verspreiding hiervan.

Kleurringen

Onmisbaar voor het onderzoek zijn de waarnemingen van geringde vogels die in het veld worden gedaan. Hoe meer waarnemingen, hoe meer informatie! De jonge zeearenden hebben een metalen ring en een kleurring gekregen. Het aflezen van de ringen wordt vaak door ervaren vogelaars en specialisten gedaan met telescopen die ver kunnen inzoomen. Maar mocht het voorkomen dat je een metalen ring vindt of dat een vogel dichtbij genoeg zit zodat je de ring kunt aflezen? In dat geval kan je jouw waarneming vastleggen via het meldprogramma van het Vogeltrekstation; www.griel.nl. De kleurringen zijn een stuk gemakkelijker af te lezen. Als je echter nog niet eerder een kleurring gemeld hebt kan dit best een zoektocht zijn. Wij zeggen daarom altijd zo, mocht je een (kleur)ring van een vogel tegenkomen, neem dan even contact met ons op zodat wij jou verder kunnen helpen. Elke melding telt en kan helpen bij het beter beschermen van de zeearend!

 

Een medewerker van werkgroep Zeearend heeft tijdens de ringactie twee jonge zeearenden geringd.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog