www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zorg voor..

15 maart 2024 Joël Haasnoot in Zuid-Holland

Boomleeuwerik - foto Robert Westerhof

Vanmorgen kwam ik in Berkheide vier dames tegen. Van een afstand was al duidelijk dat ze iets zagen langs de kant van het pad. Als boswachter wordt je dan natuurlijk meteen getriggerd. Wat bleek? Deze dames hadden zich ontfermd over een bruine kikker die waarschijnlijk zojuist uit zijn/haar overwinteringsverblijf was gekropen. De kikker kwam in ieder geval wat langzaam over. Deze dames hadden hun goede daad van de dag verricht. De kikker kwam veilig aan de overkant van het pad terecht.

De lente komt

Het broedseizoen staat op dit moment echt op het punt van beginnen. Inmiddels is dat niet te missen als je door het Hollands Duin wandelt. Zingende boomleeuweriken en graspiepers vullen de lucht. In de bomen zag ik spechten die met elkaar bakkeleien, en op de grond staan het gele speenkruid en de paarse dovenetel in bloei.

Het is een bijzondere, maar voor de natuur ook kwetsbare tijd. Daarom is het belangrijk dat we die natuur de rust geven die het zo hard nodig heeft. Alleen dan kunnen we blijven genieten van een plotselinge ontmoeting met een ree, of de geweldige zang van de boomleeuwerik.

Reegeit met kalf – foto Jonathan Leeuwis

Campagne

Staatsbosbeheer is samen met een aantal andere partners uit Nationaal Park Hollandse Duinen, de Zorg voor-campagne gestart. Misschien ben je in het Hollands Duin al een poster of banner van deze campagne tegengekomen. Als terreinbeheerder roepen wij onze bezoekers op om te helpen bij de bescherming van de prachtige dieren die hier leven. In het kort komt dat neer op: blijf op de paden en houd je hond aan de lijn. Twee eenvoudige regels. Zo zorgen we er samen voor dat de dieren in het Hollands Duin ongestoord kunnen zorgen voor hun kroost.

Ondertussen is het nog steeds uitzonderlijk nat in de duinen. Er staan nog stukken voetpad onder water en de laaggelegen duinvalleien zijn veranderd in duinmeertjes. Iets waar wij als beheerder niets aan kunnen veranderen. Het hoort bij de natuurlijke dynamiek. Als boswachter ben ik dan weer wel benieuwd wat dit betekent voor de natuur, als de lente volop aanbreekt. Misschien zien we wel veel meer libellen en rugstreeppadden dan in andere jaren. En stiekem hoop ik dat we allemaal de natuur weer gaan ontdekken met dezelfde bezieling als die dames die ik vanmorgen tegenkwam.

Rugstreeppad – foto Janneke de Groot

 

reageren

geef een reactie

  • v Pelt
    15 maart 2024 om 17:24

    Ik hoop van ganser harte dat het publiek rekening houdt met het broedseizoen. Heel goed de campagne.
    Dieren hebben ook recht op RUST.
    Soms denk ik aan hermetische afsluiting van broedgebieden

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog