www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Voorjaarskriebels

24 maart 2014 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Het is voorjaar, afgelopen week steeg het kwik zelfs tot boven de 20 graden. Deze hoge temperaturen zorgen ervoor dat verschillende zomervogels terug komen uit het zuiden en kikkers in de verschillende poelen weer actief bezig zijn met de voortplanting. In het Needse Achterveld hebben de heikikkers weer eiklompjes achtergelaten in de zure vennen. Heel langzaam groeit de populatie in het gebied.

Kenmerken
De heikikker is een tot 8 centimeter grote kikker, waarvan de mannetjes in het voorjaar door de hormonen blauw kleuren. Deze blauwe kleur houden ze maar enkele dagen. De meest blauwe mannetjes zijn het aantrekkelijkst voor de vrouwtjes.
De kikkers komen vooral voor in vochtige heidegebieden met enige veenvorming en in hoog- en laagveengebieden. Vocht en veenvorming zijn belangrijke elementen van zijn biotoop. Maar hij wordt ook wel aangetroffen in vochtige schraalgraslanden, bosranden, langs meren en rivieren en in komkleigebieden. De aanwezigheid van laag struweel en hoge kruidige gewassen zijn hier van belang.

eiklomp heikikker

Fotografie
Af en toe fotografeer ik bijzondere dingen die ik tijdens mijn werk tegenkom. Twee weken terug heb ik geprobeerd om een blauw heikikkermannetje te fotograferen voor dit blog. Heel langzaam ben ik in het Needse Achterveld richting het “bloppende” geluid gelopen. In de verte zag ik de witte kelen regelmatig opbollen. Langzaam kwam ik dichterbij om een foto te maken van een mannetje. Op internet zie ik regelmatig van die mooie foto’s dus zo moeilijk kan het toch niet zijn? Bij de volgende stap in het water verdwenen alle kikkers in het donkere water. Na een tweede poging ben ik er maar mee gestopt. Het is me die middag dan ook niet gelukt een foto te maken. Wel van het (hei)kikkerdril, dat al op vereschillende plekken in het water lag.

Herkansing
Enkele dagen later in Ruurlo met een collega gekeken naar de resultaten van de
bruine kikker 2vrijwilligersgroep. Hier geen heikikkers, maar wel veel bruine kikkers. Die hadden gelukkig wel tijd voor een foto. Ik trof daar zelfs een vroege groene kikker aan. Volgens mij denk die komend jaar wel twee keer na om zo vroeg uit de modder te kruipen, want ze zat volledig ingepakt door 5 opgewonden bruine kikkers.

Tjibbe Hunink
Boswachter Inventarisatie en Monitoring

bruine kikker

Voorjaarskriebels

Staatsbosbeheer in Achterhoek

Het is voorjaar, afgelopen week steeg het kwik zelfs tot boven de 20 graden. Deze hoge temperaturen zorgen ervoor dat verschillende zomervogels terug komen uit het zuiden en kikkers in de verschillende poelen weer actief bezig zijn met de voortplanting. In het Needse Achterveld hebben de heikikkers weer eiklompjes achtergelaten in de zure vennen. Heel langzaam groeit de populatie in het gebied.

Kenmerken
De heikikker is een tot 8 centimeter grote kikker, waarvan de mannetjes in het voorjaar door de hormonen blauw kleuren. Deze blauwe kleur houden ze maar enkele dagen. De meest blauwe mannetjes zijn het aantrekkelijkst voor de vrouwtjes.
De kikkers komen vooral voor in vochtige heidegebieden met enige veenvorming en in hoog- en laagveengebieden. Vocht en veenvorming zijn belangrijke elementen van zijn biotoop. Maar hij wordt ook wel aangetroffen in vochtige schraalgraslanden, bosranden, langs meren en rivieren en in komkleigebieden. De aanwezigheid van laag struweel en hoge kruidige gewassen zijn hier van belang.

eiklomp heikikker

Fotografie
Af en toe fotografeer ik bijzondere dingen die ik tijdens mijn werk tegenkom. Twee weken terug heb ik geprobeerd om een blauw heikikkermannetje te fotograferen voor dit blog. Heel langzaam ben ik in het Needse Achterveld richting het “bloppende” geluid gelopen. In de verte zag ik de witte kelen regelmatig opbollen. Langzaam kwam ik dichterbij om een foto te maken van een mannetje. Op internet zie ik regelmatig van die mooie foto’s dus zo moeilijk kan het toch niet zijn? Bij de volgende stap in het water verdwenen alle kikkers in het donkere water. Na een tweede poging ben ik er maar mee gestopt. Het is me die middag dan ook niet gelukt een foto te maken. Wel van het (hei)kikkerdril, dat al op vereschillende plekken in het water lag.

Herkansing
Enkele dagen later in Ruurlo met een collega gekeken naar de resultaten van de
bruine kikker 2vrijwilligersgroep. Hier geen heikikkers, maar wel veel bruine kikkers. Die hadden gelukkig wel tijd voor een foto. Ik trof daar zelfs een vroege groene kikker aan. Volgens mij denk die komend jaar wel twee keer na om zo vroeg uit de modder te kruipen, want ze zat volledig ingepakt door 5 opgewonden bruine kikkers.

Tjibbe Hunink
Boswachter Inventarisatie en Monitoring

bruine kikker

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog