www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Hertenweide op landgoed Slangenburg heeft hulp nodig

22 december 2021 Boswachter Doreen Rugers in Achterhoek

Wie kent ze niet? De damherten van landgoed Slangenburg. Een favoriet uitje, hertjes kijken. Extra fijn nu coronatijd. De hertenweide is toe aan een grote opknapbeurt. Jij kan ook meehelpen door mee te doen aan de crowdfund actie! Waarom dit nodig is lees je in de blog.

Landgoed Slangenburg

Voor wie de locatie nog niet (zo goed) kent. Landgoed Slangenburg (nabij Doetinchem) is een landgoed vol lanen, bossen, landerijen. Aan het eind van een 1,5 km lange oprijlaan staat het kasteel en vlakbij het kasteel ligt de hertenweide. De hertenweide hoort bij het landgoed maar is toe aan een opknapbeurt waar we hulp bij nodig hebben. Daarom starten we een crowdfund actie.

Wat is er nodig?

De hertenweide moet voorzien van een nieuw hekwerk. Het meest slechte deel aan de ‘achterzijde’ hebben we net vervangen, maar een groot deel moet nog. Het liefst willen we daar een sierhekwerk. Daarnaast gaan we het rolstoel en kinderwagen vriendelijke wandelpad opknappen en gedeeltelijk verleggen. Inclusief picknicktafel. Zo hoeven wandelaar, fiets en auto elkaar niet meer te passeren op de oprijlaan. De picknicktafel wordt straks een ideale plek om de herten te bewonderen.

Foto: De aanleg van een stukje (rolstoelvriendelijk) wandelpad is begonnen. Zo hoeven wandelaar en auto niet meer gezamenlijk over de oprijlaan. Een stukje pad doen we nu al. Het andere deel kan pas als we het hekwerk verder gaan vervangen.

In de weide staan al veel mooie oude bomen. Dat willen we in de toekomst ook. Daarom is het nu tijd om een nieuwe generatie bomen te planten in de weide. Buiten de weide planten we straks extra struiken tussen raster en bosrand. Een struikenrand is mooi om te zien en geliefd bij insecten en vogels.

Kom ook in actie! 

Behoud van de hertenweide vinden we belangrijk! Niet alleen Staatsbosbeheer. Wandelaars, de St. Willibrords abdij, Kasteel Slangenburg, Gemeente Doetinchem en Zorgboerderij Slangenburg (de vaste verzorgers van de herten) vinden de hertenweide een belangrijk onderdeel van de streek. Voor deze grote opknapbeurt is een flinke investering nodig. Zelf kan Staatsbosbeheer niet alles financieren. Voor de hertenweide ontvangen we geen beheersubsidie. Daarom hebben we samen de actie feestelijk geopend en is deze crowdfundactie  nodig! De herten horen bij het landgoed.

Foto: Dit damhert is net zo nieuwsgierig als wij naar het eindresultaat van de opknapbeurt!

Doneren doe je zo

Gaat de hertenweide jou ook aan het hart? Doneer en help mee om de vervanging van het hekwerk, rolstoelvriendelijk wandelpad, aanplant van bomen en picknicktafel te realiseren zodat iedereen van de herten kan blijven genieten. Doe jij ook mee?! Doneren gaat via het buitenfonds. Klik HIER om naar de donatie pagina te gaan.

Winteractie, win een excursie! 

Wij zijn blij met alle donaties, want alle beetjes helpen. En als donateur maak je ook nog kans om een privé excursie op maat te winnen! De winteractie loopt tot 1 maart 2022. Iedereen die vóór 1 maart heeft gedoneerd maakt kans op een persoonlijke excursie. Wie weet ontmoeten we jou!

Foto: De crowdfundactie is feestelijk geopend door Zorgboerderij de Slangenburg, St. Willibrords abdij, Kasteel Slangenburg, Gemeente Doetinchem en Staatsbosbeheer! Doe ook mee!

Wandeltips voor de kerstvakantie

De kerstvakantie is natuurlijk een ideale tijd om er lekker op uit te gaan. Bekijk hier mooie wandelingen op het landgoed. Vergeet natuurlijk niet om ook de herten te bewonderen.

Passmann wandelroute (1,5 km en rolstoel/kinderwagen vriendelijk). 

Sterrebos wandeling (2.1 km) 

Paardenkolk wandeling (4 km)

Trapezium wandeling (11,2 km of 7,7 km) 

Brunsveldwal wandeling  (8,7 km) 

Bedankt, fijne feestdagen en tot ziens op de Slangenburg!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog