www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Winterspektakel in de Achterhoek

10 februari 2021 Boswachter Doreen Rugers in Achterhoek

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Het is winter, en hoe! We worden getrakteerd op natuurspektakel. Eerst hoog water en een bak sneeuw er bovenop. Mijn overgrootvader was gemaalbeheerder, zijn uitspraak was altijd “ 't wordt pas winter na hoog water”. Dit jaar zeker waar!

Hoog water, de IJssel gaat buiten haar oevers.

Het begon vorige week met hoog water. De rivieren gaan langzaam buiten de oevers en uiteindelijk zorgde het voor mooie beelden van volledig ondergelopen uiterwaarden. Het hoge water is goed en wel op het hoogtepunt als er ook nog eens een flink pak sneeuw overheen komt. Het lijkt er op dat de kou nog even blijft. Nu de sneeuwstorm voorbij is en de zon zich af en toe laat zien, kan de sneeuwpret echt beginnen. Tijdens een wandeling wordt je nu getrakteerd op een wirwar aan sporen. In de sneeuw zie je pootafdrukken en wisseltjes ontstaan. De kans dat je tijdens je wandeling wild ziet is nu ook groter, ze steken met hun vachten af tegen de witte achtergrond.

Sneeuwduinen in combinatie met hoog water hebben er lokaal voor gezorgd dat er muren van sneeuw tot het water komen.

Hier is duidelijk een wisseltje te zien in de sneeuw. Een vaste looproute van wild.

Een ree in het veld steekt af tegen de witte sneeuw.

Voor mensen is deze sneeuw genieten, voor dieren in de natuur is het een beproeving. Er zal nu flink op de winterreserves geteerd worden. Dieren zijn met een dikke vacht en verenkleed goed beschermd tegen de kou, daar kunnen ze prima tegen. Maar een dik pak sneeuw maakt voedsel zoeken wel een stuk ingewikkelder. Voedsel is in de winter sowieso al schaars, en nu ligt er ook nog een pak sneeuw op.

Voedsel zoeken is lastige als alles onder een laag sneeuw zit.

We heten u zoals altijd van harte welkom in onze terreinen. Dus kom lekker wandelen en genieten van de sneeuw en ijspret. Maar we gunnen ook de wilde dieren in de natuur hun rust. Die hebben het nu al moeilijk genoeg. Vandaar dat ik onderstaande winterpret spelregels graag even bij u onder de aandacht breng. Zo blijft het leuk voor mens en dier (en oja, corona is er ook nog).

  • Respecteer de toegangsregels op de toegangsborden.
  • Vol=vol. Is de parkeerplaats helemaal vol of zie je al grote drukte. Kom dan een andere keer terug of zoek een andere plek om van het winterweer te genieten. Voorkom groepsvorming (jaja, corona).
  • Blijf op de paden. Als u van de paden gaat, verstuurt u het wild (en die kunnen hun energie nu wel beter gebruiken).
  • Kom je sleeën? Leuk en welkom! Maar blijf ook hierbij op de paden. Kriskras door het bos verstoord wild en als een sleeplek/glijbaan buiten de paden eenmaal fanatiek in gebruik is kan het ook onderliggende vegetatie beschadigen.
  • Komt er schaatsijs? Schaatsen mag als het ijs vanaf een wandelpad of openbare weg bereikbaar is (struinen op zoek naar een schaatsplek door het terrein is dus niet toegestaan). Wij controleren het ijs niet op dikte of veiligheid. Dus gebruik uw gezond verstand!

Namens de natuur, bedankt!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog