www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Open steengroevedag trekt 3000 bezoekers

21 oktober 2014 Boswachter Erik de Bruijn in Achterhoek

Zondag 19 oktober 2014 werd in samenwerking met Sibelco de eerste open steengroevedag georganiseerd in de Steengroeve van Winterswijk. Mede door het geweldige weer is de dag een groot succes geworden. Maar liefst 3000 bezoekers genoten van de laatste najaarszon in dit prachtgebied. Opvallend waren de grote hoeveelheden kinderen die op de dag aanwezig waren. Publiek kwam vanuit het hele land naar de steengroeve.
De gouden braakbal is halverwege de middag gevonden door Naomi Koeslag uit Groenlo. Zij mag komend jaar aanwezig zijn bij het ringen van de jonge oehoes in de steengroeve.

Reacties
Vanuit de bezoekers kregen we veel positieve reacties binnen. Een deel van het publiek had de groeves al eerder bezocht. “vroeger konden we hier als kinderen lekker hakken en mocht je er gewoon in”
De verschillende standhouders waren zeer positief. Een veelgestelde vraag zowel vanuit het publiek als de standhouders was of we volgend jaar de open dag weer organiseren. Dit zal uit de evaluatie blijken, maar we zijn nu erg tevreden met een geweldige dag zonder noemenswaardige calamiteiten.

Natuurlijk waren niet alle reacties positief. Een liefhebber van de oehoe zag de dag met afschuwen aan. “Dit is pure commercie en dat is een kwalijke zaak.” Natuurlijk is het beter als niemand een leefgebied van een dier betreedt. Dit zou echter betekenen dat er niets meer zou kunnen en dat is met 16 miljoen mensen in Nederland gewoon niet wenselijk en mogelijk. Blijft wel dat we als natuurorganisatie goed op moeten blijven letten dat activiteiten worden georaniseerd in een periode dat het het minst schadelijk is voor de natuur. Staatsbosbeheer heeft goed nagedacht over het tijdstip waarop het evenement is georganiseerd. Doordat de jonge oehoes zijn uitgevlogen en de ouders in oktober geen echte binding meer hebben met de groeve kan het zonder de oehoes te verstoren. Bovendien is de natuur grotendeels in rust, waardoor de schade aan de flora zeer beperkt is.

Wij genieten als team Achterhoek in ieder geval nog even na van een fantastische dag en danken iedereen die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Tjibbe Hunink
Boswachter Achterhoek

Enkele sfeerbeelden van de dag ziet u hieronder:

toegang

Midden gedeelte

pleintje

overzicht groeve

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog