www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Ontdek de onbekende streken van Gelderland

3 juli 2020 Boswachter Doreen Rugers in Achterhoek

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Gelderland. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Wat te denken van de Achterhoek. De oude landerijen, kronkelende beekjes vertellen het verhaal van dit eeuwenoude landschap. Neem het Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo en je komt het allemaal tegen. Van bos en heide tot oude graslanden met karakteristieke houtwallen. Wel laarzen aantrekken! Of wandel een rondje Koolmansdijk bij Lievelde of Hagenbeek bij Barchem door de graslanden vol orchideeën.
Liever op ontdekkingstocht langs de grote rivieren? Neem eens Wandelroute Rijnstrangen tussen Zevenaar en Pannerden, met onderweg trekpontjes.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet

Vogels spotten

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de waterrijke natuur langs de rivieren. In de oude, moerassige rivierlopen van de Rijnstrangen spot je zeker rietzangers. En neem je kijker mee naar het Land van Maas en Waal voor de vele ganzen en steltlopers in de riviernatuur.
Neem op je fietsroute in de Achterhoek vooral je verrekijker mee en fiets langs de steengroeve in Winterswijk. Misschien zie je bij het vogelscherm wel de oehoe die daar jaarlijks broedt.

Oehoe kuiken in steengroeve Winterswijk

Terug in de tijd

Wie de geschiedenis van Nederland en de strijd tegen én met het water wil ervaren, moet zeker de Bommelerwaard en Munnikenland bezoeken. Ingesloten tussen Maas en Waal vind je er delen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Slot Loevestein en Batterij onder Poederoijen.
Of bezoek het strategisch gelegen Fort Sint Andries in het Land van Maas en Waal: de geschiedenis gaat terug tot de Spaanse oorlog.
Een interactieve duik in de geschiedenis kan in Fort Pannerden in de Klompenwaard: leuk voor jong en oud. En vanaf het restaurant op het dakterras heb je prachtig uitzicht over de rivieren!

Batterij poederoijen

Fietsen door de omgeving

Fietsend ervaar je de uiterwaarden van de IJssel het beste. Plan je eigen route met de fietsrouteplanner.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken

reageren

geef een reactie

 • Emmie
  9 november 2020 om 14:26

  Wat is de naam van het kasteel boven de tekst ‘vogels spotten’ ?

  • Boswachter Doreen Rugers
   9 november 2020 om 15:39

   Dat is het kasteel in Ruurlo. Het omliggende landgoed is in beheer van Staatsbosbeheer.

 • Piet Westbroek
  8 november 2020 om 14:41

  Wellicht is Gelderland de provincie welke veel ‘in huis’ heeft. Goeddeels centraal gelegen in ons mooie Nederland.

  Naast de prachtige Veluwe is er nog veel meer te zien. De Betuwe, De Rivieren met haar beddingen, Kastelen, ga-zo-maar-door !!

  Het is idd vaak de moeite waard om ook eens iets minder bekende gebieden of andere schoonheden te ontdekken.

  ‘Naar buiten’ was een eerdere slogan van Staatsbosbeheer. Stond vermeld op de vlaggen welken te zien waren bijvoorbeeld op de Natuurkampeerterreinen alsmede de centra.

  Doen !!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog