www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Gelukkig, weer een broedende oehoe!

13 maart 2017 Boswachter Susan Zweers in Achterhoek

oehoe echtpaar 2017

Al 13 jaar broeden er oehoes nabij en vooral in de steengroeve in Winterwijk. Toch is het niet vanzelfsprekend dat ieder jaar een koppeltje oehoes broedt. Het is twee keer voorgekomen dat een van de volwassene  dood is teruggevonden. In het verkeer of zo maar dood. Zo ook vorig jaar. Mijn collega vond midden in de zomer, onderin de groeve, het karkas van een volwassen uil. Mannetje of vrouwtje dat was niet meer te herleiden. Dat  is enorm balen. Vindt de overgebleven oehoe nog op tijd een nieuwe partner of verdwijnt de oehoe uit de steengroeve? Recent werden we getipt door een van de oehoe-vrijwilligers dat er een broedende oehoe in de groeve zat. Wat een opluchting, ze zitten er weer!

Broedende oehoe 2017 © Marco Wiggemans

Spannende tijd
Het vrouwtje zit net als vorig jaar in een nis in de rotswand. Het afgelopen jaar zijn twee kuikens groot geworden. Dat varieert afhankelijk van het voedselaanbod van een tot drie jongen. In spanning wacht ik met mijn collega’s en de vrijwilligers af, of we deze zomer weer twee, of meer, van die enorme pluizenbollen met grote wakkere kijkers kunnen ringen en registreren. Het is nu nog wachten, maar in april weten of we beschuit met muisjes kunnen smeren.

Steengroeve
De steengroeves in Winterswijk bestaan al sinds 1932. Uit deze steengroeves wordt kalksteen naar boven gehaald, dat ca. 236 miljoen jaar geleden is ontstaan toen Winterswijk meer op de Waddenzee leek. Archeologen hebben in de groeve interessante fossiele vondsten gedaan van schelpen, pootafdrukken en planten. De steengroeve Winterswijk bestaat uit drie groeves, waarvan nog een gebruikt wordt voor de winning van kalksteen. De groeve met de oehoe is helemaal teruggegeven aan de natuur. De groeves zijn niet toegankelijk. Het is een 30 meter diep gat met glibberige hellingen of stenen die naar beneden kunnen vallen.

De oehoe in Nederland
 De oehoe wordt wel vaker gesignaleerd in Nederland, maar een broedgeval blijft toch uniek. Van oorsprong komt de oehoe voor in bergachtig gebied. De steengroeves in oost en zuid Nederland lijken daar het meeste op. In Nederland zijn momenteel 18 bezette territoria bekend, verspreid over de provincies Overijssel, Noord Brabant, Gelderland en in zuid Limburg. Het aantal neemt in Gelderland gestaag toe. De locaties waar ze zitten blijven geheim. Deze locatie in de steengroeve in Winterswijk, is wel bekend bij het brede publiek. Dat geeft op deze locatie geen verstoring, omdat je als mens hier niet in mag.

Reuze-uil
Je kunt er niet om heen, de oehoe. Dit is de grootste uil van de wereld. Tussen 60 (mannetje) en 70 cm (vrouwtje) groot, en een spanwijdte van ruim 1,6 meter is de oehoe echt niet te verwarren met een ransuil. Tel daar de oorpluimpjes en de grote oranje/gele ogen bij op, en je ziet een vogel die respect afdwingt. Waarschijnlijk is de oehoe zelf zich daar niet zo bewust van.

mannetjesoehoe in 2017

De officiële naam van de oehoe is Bubo Bubo. Dat klinkt wel schattig, maar de oehoe is een rover die niet voor een muisje op pad gaat. Grote prooidieren als haas, konijn, duif, egel, rat en zelfs roofvogels en andere uilen staan op het menu. Omdat de oehoe hoog in de voedselketen staat, schuilt het gevaar voor de oehoe in de mens. Aanrijdingen in het verkeer, vergiftiging, en prikkel- en elektriciteitsdraden eisen hun slachtoffers. Helaas zijn in Winterswijk gevallen van vergiftiging bij roofvogels bekend. Gelukkig blijft het succes van de oehoe in Winterswijk zich doorzetten.  Wil je meer weten over de oehoe, dan kun je deze op deze site alles nalezen www.oehoewerkgroep.nl.

Speuren naar de oehoe
Ben je ook zo benieuwd naar de broedende oehoe, en wil je dit eens zien ?  De oehoe is alleen te zien vanaf  het kijkscherm vanaf de Steengroeveweg. De oude steengroeve is een afgesloten en beschermd natuurgebied. Neem wel je verrekijker of telelens mee. Ik heb een kwartier vanuit het kijkscherm  zitten turen naar de rotswand, en ja eindelijk, daar zit ze! Roerloos, plat ineen gedoken. Met haar camouflagepak is ze niet of nauwelijks van haar omgeving te onderscheiden. Het is geweldig om zo’n  imposant beest te spotten. Wees er wel op tijd bij als je haar ook wilt zien. Wanneer het blad aan de struiken komt,  zit ze helemaal verscholen achter een ‘groen gordijn’ en kom je voor niets. Veel speursucces!

reageren

geef een reactie

 • Toos
  1 december 2017 om 02:53

  Komt op mij nogal onheus over, Jolanta. Dit heeft Tjibbe met al z’n kunde, kennis en inzet beslist niet verdiend. En hoezo “jouw” dieren? Besef je wel, hoe aanmatigend jij hier bezigbent?!?
  Suzan, dank voor je mooie artikel! Samen met https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/achterhoek/volg-de-oehoe , de filmpjes van Dennis, Annelies van Klinken enzo, en de publicaties in Oehoe Nieuwsbrief: het weinige dat nog rest van die prachtige site. Maar samen met de Oehoe werkgoep Nederland site, tenminste nog wát aan nieuws over de Winterswijkse oehoes. Waar ik erg blij mee ben!

 • Jolanta
  20 juni 2017 om 22:07

  Het voorspelt zo wie zo niet veel goeds, Hunink, blijf inderdaad uit de buurt van onze dieren.

 • Jolanda
  16 juni 2017 om 15:20

  En nou heel ver uit de buurt blijven, boswachter, van deze roofvogels en ook de webcam.

 • Ruud
  15 juni 2017 om 00:12

  Bij ons in Lelystad al geruime week een oehoe aanwezig, nu in Lelystad haven. Vele foto’s op vrienden van Lelystad-haven. Misschien bij jullie vandaan?

 • Lies 2014
  15 maart 2017 om 22:55

  Wat vindt ik dit leuk om te lezen, ik was al zo teleurgesteld dat we het niet meer via de cam kunnen volgen! Erg fijn om te weten, en laten we hopen dat het goed gaat! Groeten Lies 2014

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog