www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Hoe….Hoe-Hoe-hoe-Hoeeee, ontmoet de bosuil.

23 januari 2023 Boswachter Doreen Rugers in Achterhoek

De bosuil, een mooie vogel die je maar zelden ziet maar 's avonds wel kunt horen. Hoe… hoe-hoe-hoe-hoeeee! Ik vind het altijd weer een mooie ervaring dat geluid. In deze blog meer over de bosuil en wil je ze zelf ook wel eens horen? Ga dan mee op bosuilen excursie.

Bosuilen excursie op landgoed Slangenburg

Wil je meer te weten komen over de bosuil en deze ontmoeten? Ga dan een keer mee op de bosuilenexcursie. Mijn collega boswachter neemt je dan mee naar een plek waar je een grote kans hebt een bosuil te horen. In de Achterhoek is er op  10 februari een bosuilen excursie op Landgoed Slangenburg. Lijkt je dit een leuke belevenis? Klik HIER voor meer info of om je aan te melden.

Geluid

De bosuil staat bekend om zijn roep. Vraag iemand om een uil na te doen, en grote kans dat hij of zij het geluid van een bosuil nadoet. Hoe… hoe-hoe-hoe-hoeeee roepen, het zijn de mannetjes die dit mysterieuze geluid maken. Leuk weetje. Zonder dat de bosuil zich ervan bewust is, is hij door zijn karakteristieke roep een bekende filmster. Vele films hebben het geluid van een roepende bosuil op momenten dat de avond valt. Romantiek of spanning, de bosuil is altijd een goede sfeermaker.

Ik hoor je wel maar zie je niet

De bosuil is lastig te spotten door zijn schutkleur en nachtleven. De bosuil jaagt op allerlei kleine zoogdieren en vogels, maar ook kikkers, padden en insecten. Mocht je de bosuil toch overdag spotten, dan heb je geluk. Hij houdt zich overdag namelijk vaak verscholen in de top of holte van een boom. Oude bomen hebben vaak holtes of scheuren. Perfect voor de bosuil. Een bosuil stelt twee duidelijke eisen aan zijn leefomgeving. De aanwezigheid van oude bomen én voldoende prooi, verder zijn ze behoorlijk flexibel. Bossen, stadsparken, boerenerven en woonwijken. De bosuil kan zomaar je buurman zijn.

Met dank aan onze vrijwilliger J.Bakker hebben we deze mooie beelden van een bosuil die voor het oog van de wildcamera aan muis vangt. Een toevalstreffer! 

Broeden

De bosuil begint vroeg in het jaar al met nestelen. De broedperiode van deze uil is namelijk in februari en maart en daarom heb je in die periode extra veel kans ze te horen roepen. Ze leggen meestal 2-4 eieren maar het kan behoorlijk variëren, is het een slecht voedseljaar dan kan het zijn dat ze helemaal geen eieren leggen en een jaar overslaan. Na 28-29 dagen op het nest komen de eieren uit en na een week of 4 zijn de kuikens vliegvlug.

Twee jonge bosuilen zitten op de uitkijk. Foto gemaakt door A.Pot. 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog