www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Noordwaard in trek bij steltlopers

17 maart 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch
JoeyBraat_weblog
Joey Braat tuurt door zijn (grijze) telescoop. (foto; Jacques van der Neut)

Sinds november 2015 staat De Noordwaard bij Werkendam onder invloed van het getij. Het bouwland veranderde in een gegraven geulenstelsel met wisselende waterstanden. Dit enorme wetland is bijzonder in trek bij steltlopers. Joey Braat (19) uit Hank bezoekt het kersverse natuurgebied zeker drie keer per week.

Steltloper
Hij geniet er van alle vogels, maar eigenlijk vindt hij de zeldzame soorten het leukst. “Het zijn voor mij de krenten in de pap. Vroeger was een bezoek aan het gebied redelijk snel te doen, maar door de huidige schaal is dat niet meer mogelijk. Het kost nu meer tijd en er kunnen daardoor soorten aan de aandacht ontsnappen.” Kort geleden ontdekte hij er een zeldzame steltloper. “Ik was de omgeving met mijn telescoop aan het bekijken, waarbij mijn oog viel op een slanke ruiter (steltloper).” Toen de vogel er vandoor ging zag hij de opvallend, vierkantig geblokte staart. “Toen wist ik eigenlijk al dat ik te maken had met een kleine geelpootruiter, een zeldzame dwaalgast uit Noord-Amerika. Voor de Biesbosch was het de tweede, want

Kleine Geelpootruiter; Lesser Yellowlegs; Tringa flavipes
Kleine geelpootruiter, een zeldzame steltloper uit Noord-Amerika. (foto; Hans Gebuis)

een paar jaar geleden werd deze soort ook gezien in deelgebied Hardenhoek.” De huidige inrichting van De Noordwaard, in het kader van Ruimte voor de Rivier, oefent een enorme aantrekkingskracht uit op steltlopers. Zo werd er onlangs ook een paarse strandloper gezien, voor De Noordwaard een heel bijzondere soort, want gewoonlijk verblijven deze vogels namelijk aan de kust, in de buurt van havenhoofden en pieren. “Vorige week zagen we hier zo’n 1500 tot 2000 grutto’s, met daarnaast goudplevieren, wulpen, bonte strandlopers en kieviten. Tussen al die vogels ontdekte Dennis Maas, een vrijwilliger van de uilenwerkgroep in Raamsdonksveer, een geringde IJslandse Grutto. De bewuste vogel werd in 2001 in IJsland geringd en werd sindsdien op diverse locaties tussen IJsland en Spanje geobserveerd.

Vogelboulevard
De Noordwaard is niet alleen een uitstekend gebied voor steltlopers, maar ook voor diverse soorten eenden. Er worden nu bijvoorbeeld in dit gebied bijna 1500 pijlstaarten geteld. In landelijk perspectief zijn dergelijke aantallen heel bijzonder. Daarnaast tellen we honderden slobeenden en duizenden wintertalingen en smienten.” Hij vindt het jammer dat er bij de inrichting geen rekening is gehouden met het creëren van extra parkeergelegenheid. “Er komen veel bezoekers naar De Noordwaard en die parkeren hun auto’s nu half in de berm, of half op het fietspad. Door op bepaalde locaties ruimte te bieden, geef je de mensen gelegenheid om in alle rust naar vogels te kijken of te fotograferen. Er zou dan zoiets als een vogelboulevard kunnen ontstaan.”

reageren

geef een reactie

  • Cor van der Steen
    15 april 2016 om 13:10

    Vogelboulevard; Zou het niet beter zijn de auto’s juist te weren in de polder. Veel fietspaden zijn voorzien van borden “verboden voor verkeer”, behalve voor fietsers en bestemmingsverkeer.
    Veel mensen, waaronder vogelaars, lappen die borden volledig aan hun laars en rijden met hun auto naar hun favoriete stek. Echte natuurliefhebbers kunnen best een stukje lopen vanaf een officiele parkeerplaats of de fiets nemen. Een vogelboulevard met tientallen geparkeerde auto’s past niet echt bij mijn natuurbeleving.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog