www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Op pad met Shane O’Connor; een collega uit Australië

11 augustus 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Shane
Shane O’Connor (r) met een vrijwilligster. (foto: Max Fleet/News Mail)

Tijdens het controleren van mijn email, als boswachter zit je tenslotte ook wel eens achter een computer, valt mijn oog op een buitenlandse mail. Shane O’Connor werkt als boswachter bij de Queensland Parks Wildlife Service in Australië en wil graag een indruk krijgen van het werk in de Noordwaard. Altijd leuk om collega’s van de andere kant van de wereldbol te ontmoeten en iets van je werk te laten zien. We ontmoeten elkaar bij de ingang van het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

‘Room for the River’
O’Connor is met zijn gezin in Nederland. Zijn vrouw Marleen heeft Nederlandse roots, haar ouders wonen hier. Zijn vrouw en de kinderen brengen een paar uur door rondom het Biesbosch MuseumEiland door, terwijl O ‘Connor en ik een rondje door de Noordwaard maken. De werkzaamheden in de Noordwaard zijn uitgevoerd in het kader van Ruimte voor de Rivier, in het Engels ook wel bekend als Room for the River. O’Connor is belast met het toezicht op stranden waar schildpadden jaarlijks aan land komen om hun eieren te leggen. Als je een indruk wilt krijgen van de stranden waar die reusachtige kolossen het strand op kruipen, klik dan hier. Boswachters uit twee werelden met elkaar op pad. Ondanks verschillen in taal, cultuur en achtergrond heb je toch al vrij snel een klik. Ook hij heeft te maken met rondwandelingen, voorlichting, administratie, onderhoudswerkzaamheden en ook hij werkt met vrijwilligers. Zo heeft hij ondersteuning van zo’n 50 vrijwilligers, als zij de stranden met de schildpadden bezoeken. Op zo’n happening komen soms 300 belangstellenden (…) en ja, ook daar is sprake van het vragen van een vergoeding, dus van een verdienmodel. Uiteraard zij er ook verschillen. Die komen naar voren als we samen naar de waterbuffels kijken, die hier worden ingezet als een soort maaimachines. De dieren liggen in het water en kijken genoegzaam rond. De waterbuffels hebben het naar hun zin. Een stukje verderop loopt een kalf. O’Connor wilde ze graag zien en fotograferen ‘just for backhome’. Waterbuffels kent hij goed en passant noemt hij ze ‘Biesbosch hippo’s’. In Australië hebben ze er veel doodgeschoten. De waterbuffels leefden in het wild en zij verruineerden onder andere wetlands. Ook groepen in het wild levende kamelen worden er bestreden. De kadavers blijven in het terrein achter, de afstanden zijn daar immers te groot om er mee te gaan sjouwen. Ook houdt hij zich bezig met het bejagen van vossen. De roofdieren doen zich te goed aan de uitkomende, jonge schildpadden. Ook de Kookaburra, ook wel bekend als de reuzenijsvogel, ziet wel brood in zo’n klein, spartelend beestje. ‘Onze’ blauwe schicht flitst kort daarop ook voorbij, maar die is wel een stukje kleiner dan zijn reusachtig familielid ‘Down Under.’

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog