www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Weer een haardhoutactie in De Elzen

12 februari 2018 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De bossen van Staatsbosbeheer leveren jaarlijks ongeveer 300.000 m3 hout: zaaghout, papierhout, industriehout, tuinhout en haardhout.
Daarnaast worden er zogenaamde Haardhoutdagen georganiseerd, waarbij particulieren de gelegenheid krijgen hun voorraad stookhout weer aan te vullen. Aanstaande zaterdagochtend 17 februari 2018 wordt er in het bosgebied De Elzen op het Eiland van Dordrecht ook zo'n happening gehouden. De vaste afnemers zijn hiervan al op de hoogte gebracht en komen meestal vroeg. Maar er is meer hout voorradig dan gepland, vandaar dat ook andere belangstellenden zich rond 10.15 uur kunnen melden op de Noorderelsweg in Dordrecht. Voor de afname van het haardhout dient uiteraard te worden betaald; 55 euro de kuub. Staatsbosbeheer verstuurt geen rekeningen of zoiets dergelijks voor het meegenomen hout. "De afrekening moet worden gepind" benadrukt Angela Knook, boswachter Publiek in de Biesbosch."Er kan dus niet contant worden afgerekend!"

Bij Staatsbosbeheer is februari bestempeld tot Haardhoutmaand. Op diverse locaties in Nederland worden dergelijke acties op touw gezet. De laatste jaren worden er regelmatig haardhoutdagen gehouden in het bosgebied De Elzen, op het Eiland van Dordrecht. Op 17 februari is er weer gelegenheid voor houtstokers om de houtvoorraad op peil te brengen. Kort geleden is er in het bosgebied een aannemer in de weer geweest en die heeft het gezaagde essenhout in handelbare stukken gezaagd van ongeveer een meter lengte. “Er ligt genoeg hout, alleen de locatie is niet zo ideaal” legt Knook uit. “Het is namelijk uitsluitend te bereiken via het fietspad, bij de Westhaven. Van de gemeente Dordrecht hebben we echter toestemming gekregen om voor deze actie, over het fietspad te rijden met auto’s”. Op de Noorderelsweg worden de belangstellenden opgevangen door medewerkers van Staatsbosbeheer. “Iedereen zal niet gelijk door kunnen rijden, het is er allemaal wat smal, dus een beetje geduld is wel nodig.” Zelf hout zagen is niet toegestaan. Medewerkers van Staatsbosbeheer korten bepaalde stammen, indien nodig.

Multifunctioneel bos

Staatsbosbeheer heeft ongeveer 95.000 hectare bos onder zijn hoede. Twee derde hiervan is multifunctioneel bos. Binnen de basiskwaliteit die bossen van Staatsbosbeheer altijd hebben, ligt het accent in deze bossen plaatselijk op beschermen, op recreatie, of op houtproductie. We kiezen voor kleinschalig en duurzaam bosbeheer dat gemengde, structuurrijke, robuuste bossen oplevert die passen bij de betreffende groeiplaats.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog