www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Nieuwe cursus schoolgids Biesbosch

9 januari 2023 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch

Leerlingen gaan op Biesbosch avontuur.

Een schoolgids leidt met veel enthousiasme publiek rond in de prachtige natuur. Hierdoor kunnen veel mensen, zowel jong en oud, genieten van de mooie verhalen van de Biesbosch. Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden voor deze nieuwe opleiding.

Data en locaties

De schoolgidscursus bestaat uit in totaal 6 bijeenkomsten en een daarbij behorend stagetraject en loopt van februari tot en met april 2023. De cursus vindt plaats op een dinsdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur op de volgende data: 14 februari, 28 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april. Cursusdagen worden afwisselend aan de Brabantse en de Hollandse kant van de Biesbosch gehouden, met als locatie het Biesboschcentrum Dordrecht of het BiesboschMuseumEiland in Werkendam. Het aantal plaatsen voor de opleiding tot schoolgids is beperkt. Aan de cursus kunnen 30 personen deelnemen. Na aanmelding volgt een intakegesprek met Staatsbosbeheer of Biesboschcentrum Dordrecht dat plaatsvindt op maandag 6 februari van 13.00 tot 16.00 uur.

Na afronding van de cursus kunnen deelnemers zelfstandig een van de schoolprogramma’s begeleiden die op doordeweekse dagen plaatsvinden in de Biesbosch.

De schoolboot is al 35 jaar een begrip in de Biesbosch.

Kosten en aanmelden

Voor deze opleiding betalen deelnemers een eigen bijdrage van €60,- per persoon. Cursisten krijgen na twee jaar actief te zijn als schoolgids het bedrag voor 50% retour.

Geïnteresseerd in het volgen van de cursus tot schoolgids in NP De Biesbosch? Meld je dan hier aan.

Gidsen in het schoolprogramma

Als schoolgids in NP De Biesbosch lever je een bijdrage aan een van de ruim 15 verschillende schoolprogramma’s die vanaf verschillende toegangspoorten in de Biesbosch starten. Jaarlijks nemen zo’n 5.000 scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs deel aan een Biesbosch-les. Bij de ontwikkeling van schoolprogramma’s en -activiteiten is het uitgangspunt ontdekkend leren. Natuurbeleving staat daarbij voorop. Alle activiteiten doen een beroep op hoofd, hart en handen van de leerlingen. De schoolprogramma’s voor het basisonderwijs passen binnen het natuuronderwijs of het wereldoriëntatie-programma van basisscholen. Die voor het voorgezet onderwijs voldoen aan de kerndoelen van de basisvorming. Alle schoolprogramma’s stimuleren leerlingen om de natuur te onderzoeken én van de natuur te genieten. Als speciaal hiervoor opgeleide schoolgids begeleid je groepen bij hun ontdekkingstocht door dit unieke Nationaal Park.

Tijdens het schoolprogramma Beverpad maken leerlingen een echt natuurschilderij.

Achtergrond Biesbosch

De Biesbosch ligt op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant en maakt deel uit van de Zuidwestelijke Delta. Het gebied wordt doorsneden door drie grote rivieren, talloze kreken en omvat circa 8.000 hectare topnatuur van internationale betekenis. Staatsbosbeheer beheert het N2000-gebied dat de kern vormt van Nationaal Park De Biesbosch. Kenmerkend voor het gebied zijn de grootschalige natuur met water, slikken en platen, wilgenvloedbossen en doorgeschoten grienden, botanisch waardevolle (stroomdal)graslanden en enkele beheerde grienden. Het gebied is ook cultuurhistorisch van belang.

De Biesbosch is met zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar ook een belangrijk vaar-, wandel- en fietsgebied. Verspreid liggen aanlegvoorzieningen, wandel- en fietspaden en recreatieterreinen. Staatsbosbeheer verzorgt vanuit het Brabantse Drimmelen en vanuit het BiesboschMuseumEiland in Werkendam verschillende educatieve programma’s zoals de schoolboot. Ook worden educatieve programma’s vanuit het Biesboschcentrum Dordrecht aangeboden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog