www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

We hebben er weer zin in!

17 maart 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Beste kijkers, welkom terug bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! Het nest ligt nog stevig in de nestboom, het gebied ligt er prachtig bij en de eerste visarenden kunnen echt elk moment in Nederland arriveren. Het blijft elk jaar spannend wanneer de eerste visarend zijn gezicht in de Biesbosch laat zien. We hebben er weer zin in!

Bekijk de livebeelden via Beleefdelente.nl/visarend

Deze winter duurde wel echt heel lang 

Ik ben normaal niet zo van de winterdip maar deze winter ga ik maar snel vergeten. Grijs, nat en nog natter. Dat is wel zo’n beetje de samenvatting van de afgelopen maanden. Elke winter denk ik regelmatig aan de visarenden die op dat moment ergens in Zuid-Europa of zelfs Afrika overwinteren. Zij wel…denk ik dan. Waar zouden ze uithangen? Waar hangt ‘onze’ man 7TG uit? Langzaam komt de maand maart dan dichterbij en voor ik het weet is het weer bijna zover. Geloof me, ik heb dan echt een beetje last van een gezonde dosis visarendspanning! Gelukkig stuurde onze collega boswachter Jonathan mij in februari vanuit Afrika een bijzonder fraaie foto op. Een overwinterende visarend met zowaar een olifant in de achtergrond. Het gaf me gelijk wat rust. Die visarenden moeten het daar wel goed hebben!

Visarenden overwinteren zelfs in Zuid-Afrika. Foto: Jonathan Leeuwis

Wat hebben we nodig voor een nieuw seizoen? 

Vooral weinig stormen! Want de ervaring leert dat de nesten in de Biesbosch stormgevoelig kunnen zijn. Zeker met een westenwind kan het hier spoken. Deze winter is alleen een nest in de Sliedrechtse Biesbosch uit de boom gewaaid. Maar de visarenden hebben in de afgelopen jaren laten zien dat ze binnen enkele weken een compleet nieuw nest kunnen opbouwen! Dat gaat dus wel goedkomen. Verder is het maar te hopen dat de visarenden, tijdens hun reis vanuit Afrika en Zuid-Europa, veilig de Noordelijke broedgebieden weten te bereiken. Daar zit natuurlijk altijd een onzekerheidsmarge in. De reis zal altijd wel uitdagingen kennen. Dat kan niet anders. Maar visarenden zijn echt goede vliegers en hebben laten zien de Biesbosch jaar in en jaar uit te kunnen vinden. 

De nestboom staat er goed bij en het nest ligt er stevig in. Foto: Staatsbosbeheer

Zal hij weer de eerste zijn? 

Dé grondlegger van de Nederlandse visarendpopulatie, ‘onze’ Duitser, dé BiesboschBaas, oftewel, visarend man met codenaam 7TG, is meestal de eerste visarend in Nederland! Hij weet hoe het moet, hij kent de weg! En hij is echt bijna elk jaar de eerste visarend die in het voorjaar in Nederland aankomt. Hoe mooi is het dat wij juist bij deze vogel kunnen meekijken in de huiskamer!? Vanaf 10 maart worden er boven telposten in Zuid-Frankrijk elke dag visarenden gezien. Een teken dat ze onderweg zijn en met enige zuidenwind binnen 7-8 dagen bij ons aan kunnen komen. Ook in Engeland zijn enkele vogels al in de broedgebieden gearriveerd. Gaat het gelijk dit weekend gebeuren of houdt deze man zich aan zijn eigen agenda? En komt hij gewoon rond 26 maart aan in de Biesbosch? 

Heel veel plezier!

We gaan er dus weer voor. Met elkaar. Want de boswachters, de vrijwilligers van Team visarend van BeleefdeLente, hebben er echt net zoveel zin in als jullie. Hoe gaaf is het dat we weer mee kunnen kijken naar wat er allemaal gaat gebeuren op het nest van deze visarend. Voor het vierde jaar alweer!  

Het gaat wel spannend worden want de eerste ganzen hebben het nest al bezocht…op naar een nieuwe ‘battle’? We gaan het met elkaar zien. Heel veel kijkplezier op Beleefdelente.nl/visarend! 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog