www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

We gaan voor drie uit drie!

19 maart 2023 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Binnenkort kunnen we weer genieten van deze fascinerende visjager! Foto: Niels Andeweg

Beste visarend-liefhebbers, welkom terug voor alweer het derde jaar bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! De eerste visarenden zijn al in Frankrijk gezien, ze hebben nog een weekje nodig en dan is deze prachtige vogel weer terug in Nederland. Gaan we dit jaar weer genieten van broedende visarenden? Lees hieronder meer over wat we de komende tijd kunnen verwachten.

Bijna te rustig…

In de afgelopen jaren waren er altijd wel een paar stormen die door de Biesbosch raasden. Verschillende keren waaiden bomen met nesten van zeearenden en visarenden om. Vorig jaar hadden we vier keer een februaristorm en was het nest van de webcam zwaar gehavend. Wat hadden we geluk dat er nog een stuk nest in de boom bleef liggen. Deze winter was wel erg zacht. We hebben zelfs nog geen storm gehad. Al lag er vorige week toch nog even een laagje sneeuw op het nest. Laten we hopen dat we verder rustig het voorjaar ingaan. Maar het is bijna ‘te rustig om waar te zijn’!

Een storm is tot nu toe gelukkig uitgebleven. Wel lag er vorige week nog een dun laagje sneeuw. Foto: Staatsbosbeheer – H.Blom

Boeiend leven

Het kijken naar visarenden verveelt nooit. Het is zo’n boeiende vogelsoort. Het kenmerkende uiterlijk, hun leefwijze, de specifieke manier van jagen en het feit dat man en vrouw er een LAT-relatie op na houden zijn zomaar enkele dingen die deze soort zo uniek maken. Door het kijken naar de webcam zijn we zoveel te weten gekomen. Dat is nu juist het mooie van beleefdelente.nl. Fascinatie, plezier, inzicht in de broedbiologie en verwondering komen samen in één beeld. Juist bij de visarenden in de Biesbosch.

We hebben er weer zin in

De boswachters en Team Visarend van Beleef de Lente hebben er zin in! In dit project werken Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland heel prettig samen. We vullen elkaar aan en zorgen ervoor dat we allemaal eindeloos kunnen blijven kijken naar het leven van visarenden in de Biesbosch. Daarbij wil ik aan de voorkant al een groot compliment geven aan de vrijwilligers van Team Visarend. Die zorgen er namelijk voor dat we elke week, het gehele seizoen door, kunnen beschikken over de meest actuele clips, boeiende blogs en dat vragen en tips worden opgepakt.

Geniet je mee?

De komende dagen zijn spannend. Wie o wie laat zich als eerste zien. Is het weer het bekende broedpaar met dé man van de Biesbosch. Dé grondlegger van de Nederlandse visarendpopulatie? Het zou het 8e jaar zijn dat deze vogel hier gaat broeden. Wij hebben er veel zin in en gaan vaak kijken. Wij wensen jullie veel kijkplezier en geniet ervan! Kijk live naar de slaapkamer in het huis van de visarend via de webcam visarend.

Beleef de Lente, volg de Visarend in de Biesbosch wordt mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Ecoresult B.V.

In 2021 en in 2022 vlogen er in het nest van de webcam steeds drie jongen uit. Tot in september zorgt dé man voor de uitgevlogen jongen. Foto: Staatsbosbeheer – H.Blom
reageren

geef een reactie

  • Gerard van Hiele
    19 maart 2023 om 10:05

    Misschien dit jaar ook weer tijd voor een speciaal visarenden weekend met mooie rondvaarten en excursies?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog