www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Help mee met het opruimen van zwerfafval in de Biesbosch

3 februari 2023 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch

Op zaterdag 11 maart organiseert Staatsbosbeheer vanuit Drimmelen, Dordrecht en Werkendam acties om zwerfafval op te ruimen in de Biesbosch. Wil je meedoen? Meld je dan aan!

Helaas komen we in de Biesbosch nog steeds veel zwerfafval tegen. Het vormt een ergernis voor bezoekers en het is een bedreiging voor de natuur. Een groot deel van het afval in de Biesbosch komt mee met het rivierwater. Vooral in het winterseizoen, na hoogwater, spoelt dit afval aan op oevers en blijft achter in bomen, struiken en hogere planten. Op zaterdag 11 maart organiseert Staatsbosbeheer daarom samen met enkele partners een grootschalige opruimactie. Wil je meehelpen? Schrijf je dan nu in!

De Biesbosch werkt, met haar kreken en vele oevers, als een natuurlijk vangsysteem en houdt een groot deel van het afval uit de rivieren vast. In het winterseizoen, tijdens hoogwater, spoelt het afval aan op oevers en in bomen, struiken en hogere begroeiing. Dat maakt het afvalprobleem in de Biesbosch ook zo groot. De Biesbosch is in feite een ‘groene bezem in het Deltasysteem’.

De boswachters geven het al jaren aan. “Zwerfafval is een groot probleem in natuurgebieden zoals de Biesbosch. Zo kunnen dieren erin verstrikt raken. We kennen voorbeelden van groepen lepelaars die hun nesten vol hebben liggen met stukken zwerfafval. Als we het niet opruimen, breekt plastic afval bovendien af in heel kleine stukjes, de zogenaamde microplastics, die uiteindelijk in ons water en voedsel terecht komen. Dat is slecht voor de gezondheid van dieren, maar ook van onszelf”.

In de Biesbosch kennen we voorbeelden van groepen lepelaars die hun nesten vol hebben liggen met stukken zwerfafval.

‘Samen houden we de Biesbosch schoon’

Het zwerfafvalprobleem in de Biesbosch wordt op verschillende manieren aangepakt. Zo worden twee keer per jaar – in het voor- en najaar – opruimacties gepland. In het voorjaar richten die acties zich voornamelijk op afval dat met hoogwater in de Biesbocht terecht is gekomen. In het najaar wordt vooral afval dat door recreanten is achtergelaten geruimd. Denk daarbij aan recreatieafval, zoals lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen. Daarnaast worden bezoekers met campagneborden gewezen op het belang van een gezamenlijke aanpak en worden op verschillende plakken afvaltasjes uitgedeeld. Samen maken we het verschil!

Het campagnebord ‘Samen houden we de Biesbosch schoon!’

Schrijf je in voor de opruimactie op zaterdag 11 maart

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en meehelpen met het opruimen van de Biesbosch? Op zaterdag 11 maart organiseert Staatsbosbeheer met verschillende partijen een schoonmaakactie. Vanuit drie verschillende toegangspoorten (Drimmelen, Dordrecht en Werkendam) worden acties gestart.

Meedoen?

Je kunt je voor een van de locaties inschrijven via www.staatsbosbeheer.nl/biesbosch-schoon. De opruimacties starten om 09.30 uur en eindigen rond 13.30 uur met een welverdiende lunch. Materialen om het afval op te ruimen zijn aanwezig. Om alles goed te laten verlopen, is het aantal deelnemers per locatie beperkt. Aanmelden is daarom verplicht.

De opruimacties starten om 09.30 uur en eindigen rond 13.30 uur. Het aantal deelnemers per locatie is beperkt. Aanmelden is daarom verplicht.

Praktische informatie opruimacties

 • Drie startlocaties: Drimmelen: kade bij Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw (je gaat met een boot de Biesbosch in), Dordrecht: Steiger Biesboschcentrum (je gaat met een boot de Biesbosch in) en Werkendam: BiesboschMuseumEiland (vanuit Werkendam vertrekt er een groep met een boot en een groep met een bus naar de opruimlocaties)
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar (zwemdiploma verplicht)
 • Houd rekening met de weersomstandigheden qua kledingkeuze.
 • Aangezien er ook afstanden te voet afgelegd moeten worden en het gebied ruig kan zijn, is een goede fysieke gesteldheid gewenst.
 • Voor handschoenen wordt gezorgd, maar mocht je zelf goede werkhandschoenen hebben, neem ze dan gerust mee.
 • Stevige (wandel)schoenen zijn een must.
 • Kom op tijd i.v.m. vertrek vervoer naar de opruimlocaties.
 • De opruimlocaties bevinden zich aan het water. Vanwege veiligheidsvoorschriften is een zwemdiploma/zwemvaardigheid daarom verplicht.
 • Voor koffie, thee (bij ontvangst) en lunch (na afloop) wordt gezorgd. Tijdens het opruimen is er geen gezamenlijke pauze en/of catering. Zorg dan zelf eventueel voor iets te drinken/eten.
 • Tijdens de opruimactie worden foto’s gemaakt voor mediadoeleinden. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan houden we daar uiteraard rekening mee.
 • Honden zijn niet toegestaan.
Het resultaat van de opruimactie: volle containers.
reageren

geef een reactie

 • L.Wisselink
  3 februari 2023 om 22:02

  Zorg ook dat grote takken en bomen in het vaarwater opgeruimd worden. Dat is namelijk een gevaar voor varende boten.

 • Bep de Bruijn
  3 februari 2023 om 12:13

  Heel goed dat dit gedaan wordt

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog