www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Ontdek deze zomer de Noordwaard en ga mee op fietsexcursie

15 juni 2023 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
biesbosch-noordwaard-getijdennatuur

Hoofdprioriteit van de Noordwaard is waterveiligheid, maar de natuur lift daar direct op mee.

Altijd al meer willen weten over het ontstaan van de Noordwaard? En benieuwd naar de huidige topnatuur in het gebied? Bezoekers van de Biesbosch en het Biesboschmuseumeiland kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een nieuwe fietsexcursie onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer. Tijdens een korte presentatie en een fietstocht door het gebied krijgen bezoekers alle ins en outs over dit Ruimte voor de Rivieren project en de topnatuur die daar te vinden is.

De Noordwaard werd in 2015 door Rijkswaterstaat ontwikkeld in het kader van het grotere Ruimte voor de Rivieren project waarbij letterlijk meer ruimte moest komen voor rivierwater bij hoge waterstanden. Sinds januari 2022 wordt het gebied beheerd door Staatsbosbeheer. Hoofdprioriteit van de Noordwaard is waterveiligheid. De natuur lift daar voortvarend op mee!

Geef water de ruimte en topnatuur volgt vanzelf

De Noordwaard is tegenwoordig meer dan een doorstroomgebied. Het is een voor Nederlandse begrippen uniek zoetwatergetijdengebied met droogvallend en langzaam stromend water. Met volop rust-, paai- en opgroeimogelijkheden voor vele soorten zoet- én zoutwatervissen en heel veel vogels. Waaronder de imposante vis- en zeearend. En waar getijdenminnende plantensoorten als grote kattenstaart, driekantige bies en zwanenbloem het enorm goed doen. Geef water de ruimte en topnatuur volgt vanzelf. Gelukkig mogen wij de komende 9 jaar de Noordwaard beheren en zoeken wij naar de ecologische kansen. En dat gaat goed.

grote-kattenstaart-noordwaard-biesbosch
Getijdenminnende plantensoorten zoals de grote kattenstaart doen het erg goed in de Noordwaard.

Tafeltje dekje

Sinds de inrichting van de Noordwaard als doorstroomgebied is het al meerdere keren volgelopen. Soms loopt het water met slechts 10 à 15 centimeter over de laagbedijkte kades, maar ook dan zit er al heel veel kracht achter. Het water woelt van alles om. Hierdoor komen er zaden vrij en kikkers en andere dieren die zich in de modder hebben verstopt, komen boven. Een waar tafeltje dekje voor soorten als de roerdomp! Ook is het al meerdere keren gebeurd dat bijna de hele Noordwaard onder liep. Pas bij waterstanden boven de 3,5 meter NAP lopen ook de hoger bedijkte kades en het agrarisch gebied onder water. De voorspelling is dat dat eens in de 1000 jaar voor kan komen.

Naast periodes van hoogwater kent de Noordwaard ook perioden van heel laag water. Het wordt dan een soort waddenzee in Holland. Duizenden steltlopers, eenden en reigers komen hierop af om naar eten te zoeken. Ook dan ontstaat een waar tafeltje dekje! Zo’n gebied met langzaam stromend zoetwater vind je verder nergens in ons land.

honderden-gruttos-profiteren-van-noordwaard-biesbosch
Honderden grutto’s profiteren van een tafeltje dekje in de Noordwaard.

Niet alleen voor vogels is de Noordwaard een prachtgebied; ook voor vissen is het enorm belangrijk. De Noordwaard fungeert als swim-by voor zowel zout- als zoetwatervissen. Ze komen er om aan te sterken, om te paaien en om op te groeien. Onderzoek door Ravon in de Noordwaard laat zien dat soorten als pos, grondel, brasem, karper, bittervoorn, roofblij en snoekbaars geboren worden in de Biesbosch. Zo’n massale aanwezigheid van jong broed is fantastisch! En sinds kort is ook de steur weer in de Biesbosch aanwezig.

Fietsexcursie onder leiding van een Noordwaard expert

Gedurende de zomermaanden biedt Staatsbosbeheer een beperkt aantal fietsexcursies in de Noordwaard aan onder leiding van een Noordwaard expert. De Noordwaard expert is een gids van Staatsbosbeheer en weet alles over de ontwikkelingen in het gebied. De excursie start met een presentatie van 20 minuten in de filmzaal van het Biesboschmuseum. Daarna volgt een twee uur durende fietstocht door het gebied. Onderweg vertelt de gids allerlei informatie waardoor je als bezoeker dit bijzondere gebied nog beter leert waarderen.

Interesse? Aanmelden kan via onze website: www.staatsbosbeheer.nl/fietsnoordwaard

fietsexcursie-noordwaard-biesbosch
Ga mee op een nieuwe fietsexcursie onder leiding van een Noordwaard expert.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog