www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Biesboschbewoner: de cetti’s zanger

8 mei 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Het kan bijna niet anders dat wanneer je een bezoek brengt aan de Biesbosch je naast je diep in het struikgewas een korte maar luide "(ti) CET-ti CET-ti, CET-ti" hoort. De explosieve zang van de cetti’s zanger is niet meer weg te denken uit de Biesbosch. Toch is dit lang niet altijd zo geweest. Sterker nog, nog geen 20 jaar geleden kwam heel vogelend Nederland richting de Biesbosch om een glimp van deze verborgen soort te kunnen vangen.

Nieuwkomer

De cetti’s zanger is van oorsprong een typische soort voor het Mediterrane gebied. Toch zijn deze vogels de laatste decennia hard bezig met een opmars naar het noorden. In de jaren tachtig bereikte deze luidruchtige zangvogel ook de Biesbosch. Het leek de soort goed te bevallen in het gebied. In vijf jaar ontstond er een hoopgevende populatie van 20-25 territoria. Een nieuwe Biesboschbewoner leek zich definitief bevestigd te hebben. Toen kwam de strenge winter van 1984/85. Deze Mediterrane zangvogel was niet opgewassen tegen deze strenge vrieskou. Het was dan ook de nekslag voor de Biesboschpopulatie. Tot 1989 was het explosieve  “(ti) CET-ti CET-ti, CET-ti” nergens meer te horen in de Biesbosch. Een zingende vogel in de Dordtse Biesbosch in mei 1989 was breaking news voor vele vogelaars. Staatsbosbeheer heeft toen der tijd een speciale excursie aangeboden waarin vogelaars uit het hele land de soort kunnen toevoegen aan hun felbegeerde lijstje. Helaas heeft deze cetti’s zanger er maar 2 weken gezeten, en was het daarna weer stil.

Het was 2006 toen er voor het eerst sinds 1989 weer een cetti’s zanger te horen was in de Biesbosch. Dit was dan wel echt de definitieve start voor een sterke populatie in de Biesbosch. Door de zachte winters kunnen de cetti’s zangers zich hier jaarrond goed standhouden. Ondertussen zijn we de 2000 territoria in de Biesbosch ruimschoots gepasseerd. Voor de jonge generatie vogelaars is het dan ook bijna niet meer voor te stellen dat er een tijd is geweest dat deze vogels een echte zeldzaamheid waren in het gebied.

Bronpopulatie

Cetti’s zangers zijn echte liefhebbers van ruigte. Stukken met dicht struweel, riet en wilderige begroeiing in de buurt van water zijn erg in trek bij deze vogels. Het dan ook niet gek dat deze vogels het zo goed doen in de Biesbosch. De vogels trekken in de winter niet weg naar naar het zuiden. Hun eis aan het biotoop is dan ook dat er genoeg insecten zitten om ook in de winter nog een koste bij elkaar te kunnen scharrelen. Doordat de Biesbosch een grote insectenrijkdom huisvest vinden de cetti’s zangers hier dan ook als het waren bed en breakfast. Doordat de populatie in de Biesbosch zo hard is gestegen, en de winters zacht zijn, vormt het gebied een van de grootste bronpopulaties van Nederland. Vanuit de Biesbosch trekken de vogels via rivieroevers en andere watergangen steeds verder Nederland in. Zo hoor je tegenwoordig in steeds meer plekken in het westen van ons land zijn explosieve zang galmen door de natte bossen.

Cetti’s zanger zien

Met meer dan 2000 territoria van de cetti’s zanger in de Biesbosch zou je denken dat een fluitje van een cent is om deze mooie warmbruine zangvogels in de kijker te krijgen. Toch valt dat vies tegen! Ondanks dat je ze op geluid niet kan missen, is een goede zichtwaarneming van een cetti’s zanger echt een uitzondering. Cetti’s zangers zijn bijna altijd helemaal onder in het struweel of diep in het riet te vinden. Hier scharrelen ze hun insectenmaaltje bij elkaar. Ook het zingen hoeven ze niet helemaal bovenin een struik of boom te doen. De zang is zo luid en explosief dat zelfs wanneer ze van diep uit het struweel zingen, hun zang alsnog in de hele omgeving te horen is. Wil je er een zien, moet je er toch tijd voor uit trekken. Het beste kan je gaan posten bij een zingende vogel. Als je lang genoeg blijft volhouden, komt daar vanzelf het moment dat hij een paar seconde vrij zit.

Succes met zoeken!

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • liesbeth
    8 mei 2024 om 16:01

    Bedankt voor de info Jonathan!
    Jaren geleden heb ik de Cetti’s zanger voor het eerst in de Biesbosch gehoord.
    Soms zingt hij /zij zowat in m’n oor,maar zien ho maar. Maar er zal vast wel een keer komen dat ik ze zie!

    • Jonathan Leeuwis
      16 mei 2024 om 09:49

      Volhouden Liesbeth, ik weet zeker dat het goed moet komen! De grootste kans maak je in de winter, wanneer het blad van de bomen is. De vogels hebben een vast territorium. Het beste kun je bij een zingende vogel een tijdje posten.
      Succes, en vooral veel plezier, met zoeken!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog