www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

De laatste post

28 februari 2017 staatsbosbeheer1 in BuitenPlaatsen

Zei de baas vorig jaar: “Als jij nou eens een boek schrijft over Mondriaan.” Nou, met plezier, maar dat betekent wel dat er geen tijd meer is om dit blog te vullen. Met pijn in het hart neem ik er afscheid van. Wat was dit een reis! Al die Staatsbosbeheerders die ik ontmoette en die me het mooiste van wat Nederland te bieden heeft, lieten zien. En soms ook het ergste. De vele gesprekken met de ecologen waarin er geen grens zat aan de diepgang. Maar ook: de musea en kunstenaars die ik bezocht, de begeestering die gedeeld werd.

lees meer

Chic bladerwerk

4 februari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

In mijn boekhandel was het al twee keer uitverkocht: het schitterende werk Plant. Dit plaatwerk heeft de ondertitel: exploring the botanical world. En die belofte wordt ingelost aan de hand van meer dan driehonderd hele goede reproducties van kunstwerken.

lees meer

Nieuwe rood-groen-gouden coalitie

20 januari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

In november en december van vorig jaar had Staatsbosbeheer studenten op bezoek van de Amsterdamse Reinwardt Academie. Leerlingen van deze opleiding worden klaargestoomd voor een functie in de erfgoedsector. Nu is dat een lelijk woord dat zo’n beetje alles kan betekenen. In mijn tijd, bijna dertig jaar geleden overwoog ik naar de Reinwardt te gaan vanwege de museologie die er toen vooral gegeven werd. Al lang geleden is het curriculum behoorlijk verbreed. En nu gaan leerlingen ook naar buiten! Erfgoed hoeft namelijk niet alleen over gebouwen (‘rood’) of collecties (goud) te gaan, maar kan net zo goed natuur (groen) behelzen, of beter nog: landschap. Daarin komt alles samen. En wie wil kan aan nog meer kleuren een betekenis koppelen. Regelmatig hoor ik over zilver, dat dan voor de verhalen en anekdotes staat.

lees meer

Aan de slag op buitenplaats Elswout

13 januari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Een van de successen van vorig jaar: in no time was het geld bij elkaar om een van de folly’s op Elswout, de zogenoemde boshut van Borski, te herstellen.

lees meer

Bij wijze van nieuwjaarswens

6 januari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Niet zomaar hippieshit. Het is ook een beetje een verkapte nieuwjaarswens -het mag nog net.

lees meer

Van voorjaar naar winter

30 december 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Het lijkt alsof ik deze foto ergens aan de Côte d’Azur schoot vanuit de garrigue. Maar het was gewoon in Domburg. Afgelopen dinsdag leek het er wel voorjaar. Ik zag zelfs een kleine vos -de vlinder niet het zoogdier.

lees meer

“For he goes birling down a-down the white water…”

22 december 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Joel Gibb, zanger, gitarist en componist van de Canadese band The Hidden Cameras ging terug naar zijn muzikale roots én herontdekte zijn eigen diepe verbintenis met het landschap. Niet voor niks heet de laatste cd Home on native land. Ik bespeur invloeden uit oude rock ’n roll, country en folk. Videoclips werden direct in de ‘gewone’ natuur geschoten, niks geen dramatische kliffen of zo.

lees meer

Vier seizoenen in vijftig minuten

16 december 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Iedereen kent De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Die Jahreszeiten, een oratorium van Haydn met het landleven door de seizoenen heen als thema, dat lukt ook nog wel. Maar De Wedstrijd van de Seizoenen? Iemand? Het is een stuk als een overvolle bonbondoos, geschreven door Domenico Scarlatti. In het Italiaans heet het La Contesa delle Stagioni en Scarlatti schreef het voor koningin-gemalin Maria Anna Josepha van Portugal.

lees meer

Een boek voor het leven

9 december 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Als kind had ik een favoriet bladerboek: Thieme’s Flora in Kleuren. Uren bracht ik daarin door. De tekeningen van zo’n 1400 planten waren geweldig en als ik ernaar keek dan was ik in het veld of het bos, het duin. Generaties voor mij hadden Thijsse, ik had Thieme -toen had ik nog niet helemaal door dat die naam niet van de auteur en tekenaar is, maar van de uitgeverij. Nu kun je de maker gewoon googlen: William Keble Martin. Leuk verhaal, en de goede man woonde in een kerstkaart. Zijn werk is voor alle tijden, maar voor wie nog ingewijd moet worden in de ‘wondere wereld van alles wat groeit en bloeit’ is er nu: Het Plantenboek.

lees meer

Meer genoeglijks en nuttigs over buitenplaatsen

1 december 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Nog pas vorig jaar besprak ik op dit blog het boek De Amsterdamse Buitenplaatsen, geschreven door René Dessing. En nu ligt er al, van dezelfde auteur, Haagse en Leidse Buitenplaatsen. Is er een serie in de maak? Dat zou fijn zijn -er is wel een bibliotheek vol geschreven over ‘grote huizen in het groen’ maar als je er een dag op uit wil om er een aantal te bezoeken, verdwaal je al snel in de literatuur, of je vindt juist niks. Temminste dat was lange tijd zo, sinds het Buitenplaatsenjaar 2012 (ook een verdienste van Dessing) hebben verschillende provincies hun erfgoed van het genoeglijke buitenleven, veel beter digitaal ontsloten. Maar een boek in de hand, waarin je kunt bladeren in plaats van browsen, vind ik handiger en gewoon lekker.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog