www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

De laatste post

28 februari 2017 Staatsbosbeheer in BuitenPlaatsen

Zei de baas vorig jaar: “Als jij nou eens een boek schrijft over Mondriaan.” Nou, met plezier, maar dat betekent wel dat er geen tijd meer is om dit blog te vullen. Met pijn in het hart neem ik er afscheid van. Wat was dit een reis! Al die Staatsbosbeheerders die ik ontmoette en die me het mooiste van wat Nederland te bieden heeft, lieten zien. En soms ook het ergste. De vele gesprekken met de ecologen waarin er geen grens zat aan de diepgang. Maar ook: de musea en kunstenaars die ik bezocht, de begeestering die gedeeld werd.

lees meer

Chic bladerwerk

4 februari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

In mijn boekhandel was het al twee keer uitverkocht: het schitterende werk Plant. Dit plaatwerk heeft de ondertitel: exploring the botanical world. En die belofte wordt ingelost aan de hand van meer dan driehonderd hele goede reproducties van kunstwerken.

lees meer

Nieuwe rood-groen-gouden coalitie

20 januari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

In november en december van vorig jaar had Staatsbosbeheer studenten op bezoek van de Amsterdamse Reinwardt Academie. Leerlingen van deze opleiding worden klaargestoomd voor een functie in de erfgoedsector. Nu is dat een lelijk woord dat zo’n beetje alles kan betekenen. In mijn tijd, bijna dertig jaar geleden overwoog ik naar de Reinwardt te gaan vanwege de museologie die er toen vooral gegeven werd. Al lang geleden is het curriculum behoorlijk verbreed. En nu gaan leerlingen ook naar buiten! Erfgoed hoeft namelijk niet alleen over gebouwen (‘rood’) of collecties (goud) te gaan, maar kan net zo goed natuur (groen) behelzen, of beter nog: landschap. Daarin komt alles samen. En wie wil kan aan nog meer kleuren een betekenis koppelen. Regelmatig hoor ik over zilver, dat dan voor de verhalen en anekdotes staat.

lees meer

Aan de slag op buitenplaats Elswout

13 januari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Een van de successen van vorig jaar: in no time was het geld bij elkaar om een van de folly’s op Elswout, de zogenoemde boshut van Borski, te herstellen.

lees meer

Bij wijze van nieuwjaarswens

6 januari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Niet zomaar hippieshit. Het is ook een beetje een verkapte nieuwjaarswens -het mag nog net.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog