www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Ik word verramsjt

3 februari 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Bij De Slegte ligt nu Stad noch Land, de ruimtelijke ontordening van Nederland, uit 2006.

Dat was nog eens een tijd: Staatsbosbeheer werd door het (toenmalige) ministerie van LNV opgeroepen vooral een ‘eigen stem in het debat te laten horen’. Haast onvoorstelbaar nu. Een van de grote debatten toen ging over de verrommeling van ons landschap en een stem hebben we zeker laten horen. Met een tentoonstelling in het NAI, een publicatie (die dus nu in de ramsj is) en heel veel lezingen en gesprekken in het land. Dieuwertje Komen bezocht enkele van de ergste rommelzones en maakte er een schokkende fotoreeks van.

De politiek wilde zich er niet aan branden. Het was vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen en Staatsbosbeheer had aangeboden om per provincie aan kandidaten de aantasting van het landschap te laten zien. De respons was praktisch nul.

Vijf – zes jaar later is het landschap er niet beter op geworden. Precies het punt dat we in 2006 probeerden te maken, zorg dat er, door regie vanuit het rijk, op zijn minst groene zones tussen steden blijven, is losgelaten.

Je houd je hart vast voor wat er komen gaat als de economie weer aantrekt.

reageren

geef een reactie

  • dieuwertje
    13 februari 2012 om 16:11

    Hoi Marcel,
    Het was mij ook al opgevallen ‘Stad Noch Land’ bij de Slegte..
    Hoog tijd voor een Stad Noch Land II!

    Groet,
    Dieuwertje

    • marcelvanool
      14 februari 2012 om 14:33

      Beste Dieuwertje,

      Goed idee! Als je ziet hoe de ruimtelijke ordening er nu voorstaat…Eigenlijk is die gewoon afgeschaft. Artikel van Marjolein de Vos gezien in NRC (‘Molens en waarden’)?
      Helaas hebben wij geen geld nu…

      Alle goeds!

      Marcel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog