www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #62

10 mei 2013 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

imagesCAMJ486KHet is mei! Maar behalve in het diepe zuiden wordt dat in Nederland nauwelijks gevierd. In de middeleeuwen was dat wel anders. Er zijn ons talloze meiliederen overgeleverd waarin de terugkomst van het groen aan de bomen en op het veld, gevierd wordt. De verbinding met vruchtbaarheid is snel gemaakt en het aanbieden van een tak groen was dan ook een traditionele liefdesverklaring.
Terwijl het hof in mei met een bladerkrans getooid uitrijden ging, vermaakte de ‘gewone man’ zich met bijvoorbeeld het dansen rond een meiboom. In het Antwerps Liedboek treffen we een tekst aan die op jubelende wijze het dal beschrijft waarin de meiboom is geveld. Daar in dat ‘groene wout’ zijn er ‘cruyts genoech’ en veel wilde dieren en vogels met hun ‘soeten sanck’. Het lied is een oproep:

Ghi jongers van herten fijn
Trect om den mey int groene
Vertoont u blijde aenschijn.
Ons werck is dijn
Sonder fenijn
In dit termijn
Schenckt in den wijn
Ende laet ons vrolijc sijn!

Met ‘Trect om den mey’ wordt bedoeld, doe een rondedans. Het is niet moeilijk te bedenken dat menig kerkbestuur moeite had met dit gefeest. Immers de dans is eerder het belijden van de kracht van Moeder Natuur dan een Christelijke viering. Helemaal heidens wordt het als je bedenkt dat de hoepels waarmee de meiboom vaak versierd is, zogenoemde zonnewielen zijn.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=x2vUs2kj1kQ?rel=0&w=560&h=315]Naast de rondedans is er ook de lintendans. Die kennen we nu vooral uit Engeland maar komt waarschijnlijk uit Italië. Het is een samengaan van hofdans en boerendans die in de achttiende eeuw in Engeland immens populair werd. Neo-pagans (‘nieuwe heidenen’) zijn er, ondanks het wat zoete karakter, nog steeds gek op. De lintendans combineert onschuld met seksuele symboliek en is daardoor bijzonder geschikt voor een dubbelzinnige boodschap. Dat zien we dan ook terug in film, toneel en ballet. In The Wickerman, uit 1973, gaat een politie inspecteur op zoek naar een verdwenen meisje. Hij belandt op een Schots eiland waar door de lokale bevolking allemaal heidense rituelen springlevend zijn gehouden. Zelfs de lintendans krijgt hier iets onheilspellends…

Maar het kan ook anders. In het ballet La Fille Mal Gardée schuilen de hoofdpersonen, geliefden die gedwarsboomd zijn door een gearrangeerd huwelijk, als het ware onder de linten. Meestal wordt de lintendans uitgevoerd op de eerste meidag. Maar in La Fille is het oogsttijd. Voer voor psychologen.[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ETwh7WS_f1M?rel=0&w=420&h=315]

reageren

geef een reactie

  • meta
    12 mei 2013 om 20:51

    Vorige week overal in Limburg de meibomen zien staan in de dorpen…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog