www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

In Zwarte Meer rijst de zon straks boven een nieuwe horizon

18 februari 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Felicitaties voor Natuurmonumenten! In hun gebied Zwarte Meer, gemeente Noordoostpolder, zal het zevende land art kunstwerk van de provincie Flevoland gerealiseerd worden. Eerder berichtte ik al over de strijd tussen Paul de Kort en Krijn de Koning die waren uitgenodigd een schetsontwerp te maken. De Kort mag nu zijn plan, Pier + Horizon, gaan uitvoeren.
Zwarte Meer
Als je met Paul op stap bent, laat hij je eerst zelf zijn werk bekijken. Maar daarna stipt hij voortdurend nieuwe (betekenis)lagen aan. Een aantal noemde ik al zoals de verwijzing naar Mondriaan en Christaller. Maar er is nog een hele mooie die ook fraai past in de traditie van de land art, en dan vooral de Amerikaanse.
Verschillende kunstenaars in de V.S. hebben in de jaren zestig en zeventig grootschalig werk gemaakt, meestal op afgelegen plekken, waarmee ze aansloten op (prehistorische) monumenten die mogelijkerwijze een functie hadden als kalender, of wat zweveriger uitgedrukt; kosmisch portaal. Iedereen kent wel de verhalen over bijvoorbeeld Stonehenge (maar er zijn talloze andere) waar op de kortste of langste dag de zon precies een bepaald punt raakt.
Nancy Holt 2sun tunnels 2

Nancy Holt, die vorige week zaterdag overleed, maakte in 1976 Sun Tunnels in de woestijn van Utah. In Nederland veel bekender is Observatorium van Robert Morris, dat vlak buiten Lelystad staat en het eerste land art project in de Flevopolder is. Aan het kunstwerk kun je ondermeer de zomer- en winterzonnewende ‘aflezen’.
In het water waar Paul zijn werk gaat maken bevindt zich nog een stukje van een oude strekdam. Voor Pier +Horizon wordt in de oorspronkelijke lengterichting een nieuwe dam aangelegd. De Kort: “Rond half acht in de ochtend staat de zon altijd in één lijn met de strekdam. Van half februari tot half oktober staat de zon rond die tijd boven de horizon, maar in de wintermaanden, tussen half oktober en half februari schemert het boven het Zwarte Meer en rond de kortste dag is het hier nog donker.” Integraal onderdeel van het kunstwerk, wordt een webcam die elke ochtend rond half acht een foto maakt die op een website te bekijken is.
Je computer openen is dan haast een religieuze handeling. Surya Namaskar. Ik groet de zon.

reageren

geef een reactie

  • Monumentaal boek over land art | BuitenPlaatsen
    1 oktober 2015 om 12:57

    […] kort, die in de Biesbosch het mooiste Nederlandse land artwerk maakte, staat nu aan de lat om het zevende uit te voeren. Kunsthistorica Sandra Smallenburg schreef een boek over landschapskunst in Amerika, […]

  • Polderinspectie | BuitenPlaatsen
    7 augustus 2014 om 11:18

    […] het niet, maar die graffiti van de ufo is hier best grappig, op een Von Dänikenachtige manier. Paul de Kort zal straks in de Noordoostpolder het zevende kunstwerk realiseren voor de wereldberoemde […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog