www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Wak!

1 februari 2012 Albert Broekman in Drenthe

Nu de schaatskoorts toeneemt, is het voor veel vogels een kwestie van een tijd ‘uitzingen’. De meeste zullen dat zonder veel problemen doorstaan. Ze hebben, ook al is het nu moeilijker om aan voedsel te komen, voldoende vetvoorraad opgebouwd om een vorstperiode te overleven. Veel watervogels kruipen gezellig bij elkaar in een wak. Door het water in beweging te houden, lukt het ze om het wak in stand te houden. Ze zijn in dit wak relatief veilig voor roofdieren en als je met veel bent is er altijd wel eentje die een scharrelende vos opmerkt. Het is wel belangrijk om de dieren in de wakken niet te verstoren. Elke ‘ vlucht’  kost energie en die kunnen ze nu wel beter gebruiken.

Op de foto is het Lieverschediep bij Roden te zien. Deze beek heeft altijd een beetje stroming waardoor het water minder snel bevriest. Nu is het echter al grotendeels dichtgevroren. Wilde eenden en smienten hebben een plek open gehouden waar ze betere tijden afwachten. Zelf bind ik dit weekend zeker de schaatsen onder, hopelijk ergens op het Leekstermeer! Hou dit blog in de gaten voor schaatstips en sfeerplaatjes.

Lieverschediep bij Roden ©Aaldrik Pot/Staatsbosbeheer
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog