www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Over bruine- en heikikkers..

1 oktober 2013 Albert Broekman in Drenthe
DSC_0541
een gevangen heikikker

Leo Norda is een Nederlandse student aan de universiteit van Antwerpen. Hij volgt de masterstudie ‘Biodiversiteit – behoud en herstel’. In het kader van die studie doet hij onderzoek naar de verschillen in habitatkeuze van de bruine kikker versus heikikker.  Een habitat is een leefgebied. Het vermoeden bestaat dat er in natte graslanden concurrentie is tussen deze twee soorten. Daarom heeft Leo diverse graslanden geselecteerd in Vlaanderen en Nederland om de kikkersoorten te onderzoeken. Gelijktijdig vindt er ook onderzoek plaats in Polen, omdat er ook nog verschil verwacht wordt tussen West-Europese beekdalen en Oost-Europese beekdalen. Het grasland langs het ‘Lieverense diepje’ bij Roden is één van de onderzoeksgebieden.

Deze week is Leo in dit Staatsbosbeheergebied geweest voor zijn onderzoek. Eerst heeft mijn collega Wout twee proefvelden langs de beek gemaaid. Daarna ging Leo met twee meegebrachte vrijwilligers, Titus en Cynthia, op zoek naar de kikkers. Zij werden hierbij geholpen door mijn Staatsbosbeheer-collega’s Wout en Henk. Er waren zoveel mensen nodig, omdat de kikkers werkelijk links en rechts uit het gemaaide gras sprongen. Leo was dan ook aangenaam verrast door het aantal kikkers en vooral door de hoeveelheid zeldzame heikikkers. De kikkers werden gemeten en gewogen en daarna weer losgelaten.

Eerst maaien en harken, en dan onderzoeken.
Eerst maaien en harken, en dan onderzoeken.

Al met al was het een geslaagde actie voor het wetenschappelijk onderzoek en iedereen vond het ook “een keer iets heel anders”. Voor Staatsbosbeheer was het als bijkomstigheid zinvol om de effecten van ons maaibeheer langs het Lieverense diep weer eens duidelijk zichtbaar te hebben. Uiteraard hopen we over niet al te lange tijd de uitkomsten van het kikkeronderzoek hier te kunnen delen.

Boswachter Roelof Blaauw

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog