www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Help de biodiversiteit in het Mensingebos

26 februari 2024 Boswachter Corné Joziasse in Drenthe

Snoeiwerkzaamheden met vrijwilligers.

In het landgoed Mensinge maak je een kleine reis door Drenthe. Van heide naar vennen en van beekdal naar houtwal. Zoveel verschillende elementen van het klassieke Drentse landschap vind je nergens anders terug. Dit zorgt voor veel verschillende planten en dieren naast elkaar. Aan deze diversiteit kan jij meehelpen!

Natuurwerkdag

Op zaterdag 2 maart, van 9:30 tot 12:30 uur, vindt er in het Mensingebos vanuit het project BioUniverse een natuurwerkdag plaats. Tijdens deze dag ga jij met de boswachter letterlijk bijdragen aan de biodiversiteit. Om 9.30 uur vertrek je vanaf de tweede parkeerplaats(rechts) aan de Mensingeweg, te herkennen aan een Staatsbosbeheer vlag, naar de heide. Samen met de boswachter ga jij de natuur een handje helpen. De oever van het kanaal groeit namelijk te vol met jonge bomen. Om de natuur meer ruimte te geven gaan we een aantal van deze bomen verwijderen. Zo geven we bijvoorbeeld de hazelworm een betere leefomgeving. Kom jij de diversiteit een handje helpen?

Het kanaal

De hazelworm is een pootloze hagedis die leeft rond het kanaal in het Mensingebos. Zijn ideale leefomgeving is een halfopen landschap zodat hij zich kan verstoppen. De hazelworm is daardoor ook moeilijk te spotten. De jonge bomen langs de rand van het kanaal zorgen voor veel schaduw. Dit is jammer voor de hazelworm want hij houdt van een plekje die wordt verwarmd door de zon. Tijdens de natuurwerkdag ga jij zorgen voor een optimale leefomgeving voor deze hagedis door een aantal jonge bomen te verwijderen. Misschien kom jij tijdens jouw werkzaamheden de hazelworm wel tegen.

Natuurlijk vangnet

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk? Biodiversiteit zorgt voor evenwicht in de natuur en daarmee in de wereld. Biodiversiteit, ook wel soortenrijkdom, is een graad van verscheidenheid waaruit de natuurlijke wereld bestaat. Al deze verschillende soorten houden elkaar in evenwicht. Zo zorgen insecten bijvoorbeeld voor de bestuiving van bloemen. Als één soort uitsterft binnen dat systeem, zorgt dat voor een kettingreactie aan gevolgen, zoals een tekort aan schone lucht. Biodiversiteit is een soort vangnet dat de wereld in stand houdt.

BioUniverse

Deze avontuurlijke natuurwerkdag wordt georganiseerd door Rosalie Bauman van BioUniverse en Staatsbosbeheer. Het project BioUniverse heeft als doel om mensen meer betrokken te maken bij de biodiversiteit. Dat gaat het project doen door verschillende interessante en avontuurlijke activiteiten te organiseren in de omgeving. Door samen te werken, mee te helpen en je handen uit de mouwen te steken, ga jij je letterlijk en figuurlijk meer verbinden met de natuur. Zo maak je het natuurlijke vangnet steeds sterker gemaakt.

Geef je op

Zin om mee te helpen? Stuur een mailtje naar c.joziasse@staatsbosbeheer.nl. Het gereedschap en de koffie regelen wij. We zien jou graag op deze eerste activiteit van BioUniverse!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  26 februari 2024 om 13:15

  Mooi initiatief ! Wat-is-er-mooier-dan-de-natuur-een-handje-helpen ! Woon te ver weg en door omstandigheden niet mogelijk om ook aldaar ‘de handen uit de mouwen’ een bijdrage te leveren aan zo een project !

  Hazelwormen. Worden wel eens ten onrechte als slangen gezien. Volstrekt onschuldig en mooie hagedis. In de zomer niet onmogelijk om er zomaar eentje midden op een fiets of voetpad aan te treffen. Kom je dichtbij dan houdt hij/zij zich dood in mijn optiek.

  Zo’n ‘ontmoeting’ kan je dag weer goed maken.

  Verder. Eens in de Krimpenerwaard ? Struin of fiets gerust eens in het Loetbos met haar idyllische riviertje De Loet. Een verademing van rust in de Randstad !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog