www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gastblog Marten van Dijken: bijzondere opruimers in de natuur

10 november 2021 Marten van Dijken in Drenthe
Afval achtergelaten in de natuur (foto: Marco van de Burgwal)

Afval achtergelaten in de natuur (foto: Marco van de Burgwal)

Marten van Dijken heeft een bijzondere blik op de natuur. Vanuit zijn tuinkamer aan de Beilerstraat in Assen of vanuit zijn hut in een boomgaard net buiten de stad deelt hij dit graag met jou. Vandaag: een lofzang op de tweebenige opruimers van de natuur.

Het is weer tijd voor paddenstoelen. Elk jaar weer een blij weerzien voor jong en oud. Tijdens een boswandeling op een zonnige herfstdag, nadat de regen de bosbodem flink heeft begoten, trekken hele volksstammen erop uit om dit jaarlijkse schouwspel van de natuur te bewonderen.

Paddenstoelen ruimen natuur op

Vroeger op school leerden we al hoe belangrijk paddenstoelen zijn. Sommige zijn eetbaar, voor zowel mens als dier. En vergeet ook de insecten niet, die er zelfs afhankelijk van zijn voor hun bestaan. Voor de bodemgesteldheid in de bossen, hoe onzichtbaar voor ons ook, de rol die de ondergrondse zwamvlok heeft voor de opname van water en mineralen voor de bomen. Maar wat ons wellicht het meest is bijgebleven van de biologieles van school, is dat de paddenstoelen opruimers zijn in de natuur. Paddenstoelen helpen dood hout, naalden en bladeren om te zetten tot organisch materiaal. Zo zorgen ze voor natuurlijke voeding.

Opruimers op twee benen

Maar eigenlijk wil ik het in dit verhaal helemaal niet hebben over paddenstoelen. Dat doen we, wie weet, wel eens een andere keer. Graag wil ik een diepe buiging maken voor een nieuwe categorie opruimers in de natuur. De opruimers op twee benen. Een fenomeen, dat er al was, dat als je goed om je heen kijkt in steeds meer natuurgebieden opduikt. Gewapend met grijper en vuilniszak, loopt hier en daar een enkeling, maar ook hele gezinnen, om er op uit te gaan, om op te zoeken en op te ruimen wat anderen achter laten. Laatst kwam ik zelfs een hele groep jonge kinderen tegen, die onder toeziend oog van moeder, de bospaden afspeurden op afval. Waarom met zo`n grote groep en met zoveel enthousiasme, vroeg ik mij af. Het antwoord: dit is een verjaardagsfeestje. Dáárom zijn wij hier…

Steeds meer mensen gaan met grijper en afvalzak de natuur in (foto: Marco van de Burgwal)
Steeds meer mensen gaan met grijper en afvalzak de natuur in (foto: Marco van de Burgwal)

Wat anderen achterlaten

Voor deze feestvierders, maar ook voor de mevrouw in haar scootmobiel, voor de twee vriendinnen, voor de oude man, iedereen die ik tegenkom met grijper en vuilniszak, een diepe buiging van groot respect. Voor het zien én het opruimen. Opruimen wat anderen achterlaten. En waarom, het eeuwige waarom, waarom als iets gegeten of gedronken is, het blikje, het flesje, die verpakking, die wikkel van een chocoladereep te laten liggen, laten liggen in het huis van de natuur? Is het puur luiheid? Is het dommigheid? Is het gewoon niet geleerd?

Wie laat zijn troep achter in de natuur? (foto: Marten van Dijken)
Wie laat zijn troep achter in de natuur? (foto: Marten van Dijken)

Geloof niet dat de natuur er alleen is voor jouw plezier! Ze is er om te bekijken, om in na te denken, om op te snuiven, lief te hebben. Je bent altijd welkom én voel je ook welkom! Je hoeft je voeten niet eens te vegen. Maar gedraag je, blijf op de paden en laat niet als dank voor het verpozen, uw schillen en uw dozen.

reageren

geef een reactie

 • Bert
  9 maart 2022 om 18:59

  Je hebt helemaal gelijk Marten. Respect voor de natuur is iets wat veel mensen niet meer kennen. Laten we zuinig zijn op iets moois wat ons gegeven is om van te genieten. Ouders, scholen, instellingen kunnen hier een wezelijke bijdrage aan leveren

  • Marten
   11 maart 2022 om 10:02

   Zo is dat Bert, de winkel van de reep, het papiertje om het snoepje meenemen naar huis en niet in de huiskamer van de natuur laten liggen

 • Wilma
  9 februari 2022 om 19:05

  Hoi Marten, ik ben jouw email kwijt. Ik wil even een afspraak maken voor een rondleiding in het Asserbos met twee vriendinnen.
  Groetjes,
  Wilma Betting

 • Bram Stoffers
  3 januari 2022 om 11:14

  Voor de heer Marten van Dijken:

  Ik las uw info over de tankgracht in het Asserbos.
  Wat ik mij afvraag is waarom de Duitsers in het bos een tankgracht aanlegden, bij de Beilerstraat kan ik mij dit wel voorstellen, maar in het bos met hoge bomen destijds kon daar is mijn indruk geen tank langs .. lijkt op werkverschaffing.
  Heeft u hier een antwoord op?

 • Piet Westbroek
  10 november 2021 om 19:47

  Ja Marten. Lees ik dat een verjaardagfeestje nuttig wordt ingevuld door afval te ruimen in de natuur als voorbeeld dan wordt het stil in mij…

 • Piet Westbroek
  10 november 2021 om 12:23

  Ja Wilma en Marten. Ze zijn er helaas; onnadenkende vervuilers. Hoe zouden deze mensen ‘op’ school ‘of’ werk zijn ??

  Ook slordig ??

  Zie ook stelselmatig vrijwilligers afval rapen hier in mijn woonplaats Krimpen a/d IJssel. Offeren hun vrije tijd in ruime mate op omdat anderen er een bende van maken. Triest, ze zullen er helaas altijd zijn…

 • Wilma Betting
  10 november 2021 om 11:24

  Weer een mooi verslag Marten 🙂 ! Als deze mensen nu eens alles weer mee terugnemen in de tas waar zij het hebben meegenomen….

  • Marten
   10 november 2021 om 17:25

   Dank je Wilma !

 • Piet Westbroek
  10 november 2021 om 10:12

  Die Marten ! Wat kan deze kenner zaken in het hart raken waar het natuur betreft en de wijze hier mee om te gaan ! Helemaal eens met de stelling een diepe buiging te maken voor diegenen die een vuilniszak en grijper pakken !

  Inderdaad is het onbegrijpelijk dat er lieden zijn die hun afval ‘gewoon’ op straat en – dus ook – in de natuur achterlaten. ‘Heel gewoon’ klaarblijkelijk voor hun !

  Zo moest Staatsbosbeheer de Paalkampeerterreintjes ALLEMAAL sluiten vanwege het – volstrekt onnodig – achterlaten van allerhande vormen van afval.

  …Hier kwamen dus kennelijk geen natuurminnaars…

  De vrijwilligers – gewapend met grijper en afvalzak – weten dat er na gedane arbeid geen plein of straat naar hen wordt genoemd maar daar doen ze het niet voor. Zoals Marten al aangaf: ‘Koester-deze-kanjers’ !!!

  • Marten
   10 november 2021 om 17:23

   Ja dank je Piet.

   en wat een geluk dat deze opruimers in de natuur er zijn,

  • Piet Westbroek
   14 november 2021 om 13:27

   Marten ga gerust door met deze blogs. De natuur is zo mooi ! Vanuit het raam kijk in de herfst/wintertijd in onze groene lommerrijke vogelvriendelijke achtertuin.

   Zie daar koolmeesjes, roodborstjes behendig vliegen, van tak naar tak en dankbaar gebruik maken van ‘onze hulp’ iets extra’s te eten. Ineens baddert er weer eentje in een van de drinkbakken.

   Duiven en merels eten van de besjes uit de lijsterbes en laten eveneens de sierappeltjes uit de malus niet met rust. Prachtig om te zien, volgend jaar groeien er ongetwijfeld weer ‘nieuwe’ schitterende rode vruchtjes.

   Kauwen en eksters zijn klaarblijkelijk aan elkaar gewaagd. …Beurtelings elkaar verjagen terwijl er voor beide vogelsoorten op dat moment voldoende voedsel ligt…

   Even verderop hier in onze woonplaats zie ik in tuinen welken volledig bestaan uit tegels. Wat mist men hier veel !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog