www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Groen Drenthe Werkt!

26 februari 2015 Albert Broekman in Drenthe

DWINGELDERVELD – Daar sta je dan. In de gestaag vallende regen te wachten op het 30 miljoenste bezoek in het Dwingelderveld. Een team van RTV Drenthe, fotografen, journalisten en collega’s van Natuurmonumenten, NMF Drenthe en natuurlijk Staatsbosbeheer. Locatie aan het nieuwe Familiepad vlakbij Lhee in het Nationaal Park Dwingelderveld. Naast het pad een teller met het getal 29.999.999. We hebben ruim zicht over het pad dat deels in open gebied ligt. Geen mens te zien. Zal die ene bezoeker zich hier vandaag laten zien, met zulk treurig weer?

Wachten op het 30 miljoenste bezoek
Wachten op het 30 miljoenste bezoek

Dan zien we plotseling vanuit een heel andere richting 4 ruiters verschijnen. De boog met ballonnen staat nu op de verkeerde plek, maar dat maakt niks uit. De teller springt naar 30.000.000. Het 30 miljoenste bezoek is nu officieel. Een dame met kinderen uit Wormer die zich niet door het slechte weer heeft laten weerhouden voor een rit door het Dwingelderveld, en wat hebben ze genoten!

De gelukkige bezoeker
De gelukkige bezoeker

De ontvangst is een verrassing. De bossen bloemen welkom. Bereidwillig laten ze zich interviewen, fotograferen en filmen. De bloemen breng ik later naar de manege vanwaar ze het bezoek aan het Dwingelderveld zijn begonnen.

Hoe kom je daar bij?
De vraag is natuurlijk waarom zoveel aandacht voor de 30 miljoenste bezoeker en hoe komen we aan dat getal? Natuur is voor Drenthe een belangrijke toeristische trekpleister. Veel mensen komen er voor rust, ruimte en natuur. In Drenthe wordt één miljard euro uitgegeven aan recreatie en dit zorgt voor 14.440 banen alleen al in de recreatiesector. Genoemde cijfers geven aan hoe belangrijk natuur is voor de drentse economie.

In 1988 is er in het Dwingelderveld een telling gehouden naar het aantal bezoeken in dit gebied. Naast wandelaars, fietsers, ruiters gaat het in dit geval ook over auto’s die door het gebied rijden. Eindresultaat 1,2 miljoen bezoeken. Na de telling is het alleen maar drukker geworden in het Dwingelderveld.

Op 18 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. In het kader van de campagne Groen Drenthe Werkt wilden we samen met Natuurmonumenten het belang van natuur voor bijvoorbeeld economie onder de aandacht brengen van de kandidaten. Een getal van 30 miljoen bezoeken alleen al voor het Dwingelderveld is een indrukwekkend aantal.

Groen Drenthe Werkt!
Groen Drenthe Werkt!

We willen de nieuwe bestuurders van Drenthe inspireren tot een groen bestuursprogramma. We roepen ze op om ook in de komende bestuursperiode te investeren in natuur en duurzaamheid. De samenwerkende organisaties in de campagne vragen de inwoners van Drenthe het belang van groene investeringen kenbaar te maken richting nieuwe bestuurders. Via de website www.groendrenthewerkt.nl worden deze oproepen verzameld.

Kijk ook eens op:

Boswachter Albert Henckel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog