www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vlinders in de nacht

31 juli 2015 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
Opstelling tijdens het nachtvlinderen.
Opstelling tijdens het nachtvlinderen.

Als we over vlinders praten dan gaat het meestal over dagvlinders. Niet zo vreemd, wij mensen zijn  hoofdzakelijk overdag actief en lettend op onze omgeving zien we menig dwarrelende vlinder voorbij komen of nectar drinken op bloemen. In Nederland komen 53 soorten dagvlinders voor. Hoe leuk ook, in de nacht is het eigenlijk veel boeiender. Want er zijn meer dan 2400 nachtvlinders! Van grote joekels als de pijlstaarten tot zeer kleine microvlinders, waar je een loepje voor nodig hebt om ze te bekijken.  Een aantal soorten nachtvlinders kunnen we ook overdag zien, de zogenaamde dagactieve nachtvlinders. Het gammauiltje is hier een goed voorbeeld van.

Gedegen boek
De laatste jaren heeft het nachtvlinders kijken een vlucht genomen. Er zijn  lampen ontwikkeld om ze te lokken (ze komen op licht af), er is een gedegen boek op de markt gekomen met  uitstekende determinatieplaatjes en informatie over nachtvlinders. Voor de nachtbrakers onder de mensen een interessante activiteit om de nacht door te komen. Ik ben zo’n nachtbraker, het liefst ben ik  in de nacht wakker om in de ochtend te slapen.

Bruine eenstaart
Bruine eenstaart

Dagvlinders heeft  al veel langer mijn interesse, ik ben regelmatig op pad om te inventariseren. Mijn belangstelling voor nachtvlinders is de laatste jaren echter enorm gegroeid en regelmatig sla ik een nachtje over om met deze groep bezig te zijn. Het is al zelfs zo erg dat ik  lamp en lamphouder meeneem op vakantie.  De douane moet raar opkijken als mijn koffer onder de scan doorgaat. Potjes, loepjes, boeken, laken, alles gaat mee wat nodig is om te nachtvlinderen.

Vol verwachting keek ik dit jaar in Estland dan ook uit naar onze eerste nachtvlindernacht. Een huisje aan de Finse golf,  tegen de Russische grens aan, een geweldig mooie plek. Een beetje geknutsel om het laken op te hangen en dan de stekker van de nachtlamp in het stopcontact. Pats klonk het, de stoppen lagen eruit en de lamp was stuk. De eenvoudige elektriciteitsvoorziening in het huisje kon de zware lamp niet aan.  Al het gesleep voor niets.

Meriansborstel
Meriansborstel

Bier
De Esten zijn trouwens erg gastvrij en bij aankomst kregen we een kratje bier aangeboden, gezellig voor bij de barbecue. Nu is bier niet aan mij besteed, maar voor het nachtvlinderen een geschikt lokmiddel. Nachtvlinders komen niet alleen op licht af. Zoetigheid en alcohol valt ook in de smaak en een combinatie is helemaal lekker.
Stropen noemen we dit in de nachtvlinderwereld. Een drankje van bier en suiker was snel gemaakt en met de afwasborstel smeerde ik dit op de bomen.  En we hadden geluk, tot in de kleine uurtjes konden we dronken nachtvlinders bekijken en op naam brengen.

In eigen tuin
Terug in Nederland gaat het nachtvlinderen gewoon door, meestal in de weekenden. Nachtvlinderen kun je overal doen, ook in eigen tuin. Echter hoe gevarieerder het gebied des te meer soorten en aantallen je kunt verwachten. En wie wil er niet de spectaculaire pijlstaarten zien? Dus meestal kies ik voor een mooi natuurgebied om laken en lamp op te stellen. Van de soorten  die in Nederland voorkomen heb ik  velen nog nooit gezien.  En dat geeft toch wel een kick, als er voor mij een nieuwe vlinder op het doek verschijnt. Dat kan in Nederland! Geweldig toch?

Populierenpijlstaart
Populierenpijlstaart

Wat maakt het nachtvlinderen nog meer zo leuk?  Het is bovenal gezellig en ontspannend, zeker met anderen. Er is tijd om te kletsen, een hapje en drankje te nuttigen. Het is ook bijzonder om te weten dat er dus nog veel meer vlinders zijn, met prachtige tekeningen en kleuren in alle vormen en maten. En als er dan ook nog vleermuizen langs komen om een lekker maaltje te verorberen dan kan de nacht niet meer stuk.

Boswachter Pauline Arends

reageren

geef een reactie

 • Moths, butterflies and birds | Dear Kitty. Some blog
  1 augustus 2015 om 08:28

  […] Moths in the Netherlands and Estonia: here. […]

 • jan meijer
  31 juli 2015 om 19:31

  Hoi Pauline
  Dat artikel over nachtvlinders maakt me reuze nieuwsgierig. Wil ook gaan proberen, maar heb je er veel licht voor nodig? Kan het met led spot(s) bijvoorbeeld.
  Vr.gr. Jan M

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog