www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Een mooie oudewijvezomer

28 oktober 2015 Albert Broekman in Drenthe

Ieder land en iedere streek heeft aan deze periode van het jaar zijn eigen naam gegeven. Vaak gerelateerd aan een heilige, een plaatselijke traditie of een streekverhaal. De term oudewijven kan terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen. In de bosrijke streken van Noord-Amerika en Canada is een hele toeristenindustrie ontstaan van tripjes naar de herfstkleuren, daar ook wel Indian Summer genoemd. Lijkt wel erg op het toeristencircus in de bollenstreek.

Eén ding is zeker, het is nú het seizoen van kleuren. In de herfst verkleurt bij veel planten-, struik- en boomsoorten het blad naar groengeel, goudkleurig, oker, oranje, rood of chocoladebruin. Iedere boomsoort of struik heeft zijn eigen kleuren. bladDoordat bij lage temperatuur in de herfst het chlorofyl in de bladgroenkorrels wordt afgebroken worden aanwezige pigmenten zichtbaar. Xanthofyllen maken een gele, carotenoïden een oranje, anthocyanen een rode en de tannines een bruine kleur zichtbaar.(bron Wikipedia).

Ook in Drenthe komen bezoekers massaal naar onze bossen om te genieten van dit schitterende kleurenpalet. Tel daar nog eens al die kleurige paddenstoelen bij op, dan lijkt het hier wel een museum voor kleurrijke kunst. Zolang het ’s nachts niet te hard vriest, hangen al die gekleurde blaadjes nog wat langer aan de boom. Na enkele nachtvorsten vallen ze er massaal af. Het is dus raadzaam er nu van te genieten en niet te wachten tot volgende week of nog later.laantje

 

Tot ziens buiten!
PS: zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Nazomer

Boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

  • Ring-necked parakeets and autumn colours | Dear Kitty. Some blog
    28 oktober 2015 om 15:08

    […] As one can see, the trees are in their autumn colours. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog