www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Ruimte voor water!

19 november 2015 Staatsbosbeheer in Drenthe
De Onlanden onder water
De Onlanden onder water, 18 november 2015

Vier weken geleden was ik met een collega in de Onlanden en hebben we nog ottersporen en mooie prenten (pootafdrukken) waargenomen op de oever onder de brug waar ik gisteren bovenstaande foto heb genomen. Vandaag ben ik daar niet gaan kijken omdat het a: niet echt toegankelijk was door het hoge water en b: ik nog verder moest naar een volgende afspraak en daar graag netjes wilde verschijnen…
De Onlanden is een relatief nieuwe waterberging annex prachtig natuurgebied (rietmoeras wildernis) dat in tijden van extreme neerslag en weinig afvoercapaciteit door bv. noordwestenwind ervoor zorgt dat de Stad Groningen ‘droge voeten’ houdt.

In de herfst van 1998 was er sprake van ernstige overstromingsdreiging in Noord-Nederland. In Stad lagen de zandzakken hoog opgestapeld langs de Hoornsedijk en moesten het Groninger Museum en enkele verzorgingshuizen ontruimd worden. Naar aanleiding van deze bijna-ramp hebben het waterschap Noorderzijlvest en de provincies Groningen en Drenthe besloten dat dit nooit meer mocht gebeuren. En dat er binnen 10 jaar een oplossing voor moest komen.

Nog een plaatje van gisteren
Nog een plaatje van gisteren

Die oplossing is er gekomen. Ongeveer 10 jaar geleden is er gestart met de herinrichtingswerkzaamheden van de huidige Onlanden. Deze herinrichting heeft o.a. geleid tot een functieverandering van het gebied rondom de Eelder- en Peizermaden, het Peizerdiep en het Leekstermeer, waardoor er tegenwoordig ruim 10.000.000 m³ water, net zoveel als ruim 4.000 Olympische zwembaden, kan worden geborgen binnen de Onlanden.

Én het is nu een prachtige nieuwe Wildernis dichtbij de stad geworden, beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Groninger Landschap en een hoekje Drents Landschap! Dit geeft de stadjers ook wel een fijn gevoel denk ik 😉

Mocht je nog meer te weten willen komen over de Onlanden, kijk dan op onze website http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/kop-van-drenthe/over-de-kop-van-drenthe

of stuur mij een e-mail: a.broekman@staatsbosbeheer.nl.

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

  • Bearded tits feeding, video | Dear Kitty. Some blog
    19 november 2015 om 17:05

    […] Also about De Onlanden: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog