www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

IJsduiker duikt op in het Leekstermeer

2 februari 2016 Staatsbosbeheer in Drenthe

ONLANDEN – Vanmorgen, tijdens de koffie in onze werkschuur ‘Kop van Drenthe’ in Langelo, spraken we over de melding van een ijsduiker aan de zuidkant van het Leekstermeer. Als rasechte kampeerder moest ik gelijk denken aan de nieuwe IJsduiker van De Waard, een strak gelijnde trekkerstent. “Deze 2- tot 3-persoonstent heeft een uitgekiend ventilatiesysteem en veel slimme details. Door de inritsbare binnentent is de tent uitstekend geïsoleerd. In de ruime binnentent kan zowel in lengte als in de breedte geslapen worden.” Nee hoor, gekheid…

Een ijsduiker in winterkleed (Gavia immer) bron:http://www.ecopedia.be/165/dieren/IJsduiker

Een collega wist te vertellen dat hij slechts één keer eerder was waargenomen in dat gebied, en wel in 1985. ’s Middags ben ik meteen met een andere collega-boswachter naar de Onlanden gereden en gaan kijken vlakbij recreatiecentrum ‘Cnossen’. We stonden nog maar net over het Leekstermeer te turen en we werden op onze wenken bediend. We hebben de ijsduiker een paar keer zien onderduiken en een visje zien verorberen. Wat kunnen ze lang onder water blijven zeg!

Uit de koers
Een ijsduiker is een redelijk grote watervogel met een spanwijdte van bijna één meter en komt normaal gesproken alleen voor op IJsland en in Noord-Amerika. Ik vind het vogeltje wel iets hebben van een kruising tussen een ijsvogel en een aalscholver.

De Onlanden.
De Onlanden.

In de winter trekken ijsduikers ver naar het zuiden. Binnen Nederland worden er op jaarbasis slechts enkele tientallen waargenomen langs de kust, vooral als ze op doortocht zijn. De ijsduiker in de Onlanden is misschien uit koers geraakt en door de stevige wind van de afgelopen dagen het binnenland ingewaaid. IJsduikers zijn dus redelijk zeldzaam. Daarom kwamen er de laatste dagen ook veel vogelaars richting het Leekstermeer om de watervogel te bekijken en vast te leggen.

Als je de ijsduiker zelf nog wilt waarnemen, zou ik niet al te lang wachten, je weet maar nooit wanneer hij weer wegvliegt…

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

  • Rare common loon in Dutch lake | Dear Kitty. Some blog
    2 februari 2016 om 18:00

    […] Albert Broekman from Drenthe reports today on that common loon in the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog