www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Natuurbrug Dwingelderveld bijna helemaal af

8 maart 2016 Staatsbosbeheer in Drenthe

SPIER – Deze week zijn we gestart met het kappen van lariksbosjes aan de oost- en westzijde van de natuurbrug Dwingelderveld bij Spier. In 2012 is begonnen met de bouw van dit ecoduct over de A28 tussen het Nationaal Park Dwingelderveld (westzijde) en natuurgebied het Terhorsterzand (oostzijde).

Technisch hoogstandje
Vanaf het begin af aan bleek wel dat de bouw van dit ecoduct een fraai staaltje van bouwkunst was. Drie brede rijbanen werden overspannen, door in totaal 153 betonnen bogen van elk vijfentwintig meter lengte en een gewicht van 45 ton! Deze betonelementen werden per stuk, per dieplader aangevoerd. Omdat het beton niet ter plekke werd gestort, kon de constructie van het feitelijke ecoduct in betrekkelijk korte tijd worden gerealiseerd, zonder dat het verkeer op de A28 daar al te veel hinder van ondervond.

De bouw heeft een jaar geduurd, inclusief een deel van de inrichting aan de oost- en westzijde van het ecoduct. Hierbij is de bovenste laag landbouwgrond afgegraven. Ook zijn er laagtes gegraven om water vast te houden. Er ontstond een ideaal leefgebied voor amfibieën. De vrijgekomen grond is gebruikt voor het ecoduct zelf. Op die voedselarme grond is alweer heide gaan groeien.

Herstel van de verbinding
Tijdens de officiële opening van dit nieuwe bouwwerk in oktober 2013, vonden wij overal konijnenkeutels en reeënsporen. Het bewijs dat de natuur in haar eigen tempo en op haar eigen wijze kunstwerken van de mens in gebruik neemt, als dat zo uitkomt. Het gegeven dat er een gezonde konijnenpopulatie aan de oostkant van het ecoduct leeft en dat er aan de Dwingelderveld kant veel is te eten, verklaart dit mede. Tot die tijd vormde de A28 een schier onneembare barrière tussen beide natuurterreinen. Naast een doorgang van ruim vijftig meter breed, voor allerhanden grote en kleine landdieren, heeft dit ecoduct verspreid over de hele lengte een aantal poelen en plassen. Via deze natte verbinding kunnen kikkers, adders en salamanders veilig oversteken.

De natuurbrug gezien vanaf de oostkant van de A28.
De natuurbrug gezien vanaf de oostkant van de A28.

Nu gaan we – in het jubileumjaar van het Nationaal Park – in overleg met de provincie Drenthe, gemeente Westerveld en het waterschap, de laatste klussen voor een goede ecologische verbinding klaren. Aan de kant van het Terhorsterzand wordt een klein stuk lariksbos gekapt, waardoor er een open verbinding met de achterliggende heide ontstaat. Aan de westzijde, wordt de uitloop vanaf het ecoduct eveneens doorgetrokken door een perceel met lariks. Hierdoor ontstaat er een goede verbinding met het Witte Veen. De werkzaamheden zouden eind week 10 klaar moeten zijn. Het hout wordt in de omgeving opgeslagen en later afgevoerd.

Cameraval
Bovenop de natuurbrug hebben wij een aantal wildcamera’s geplaatst om de overtrekkende dieren te kunnen tellen. De trend die al vroeg was gezet heeft zich doorgezet. Konijnen, dassen, ganzen, vossen, reeën, hazen en marters maken frequent gebruik van de nieuwe verbinding. Met een ingenieus detectiesysteem worden zelfs de adders en levendbarende hagedissen geteld.

Aanstaande zaterdag in ROEG! TV neemt mijn collega-boswachter Pauline Arends presentator Joris Barske trouwens mee naar het Terhorsterzand. Daarbij komen ze nog oog in oog te staan met een vos, heb ik van horen zeggen 🙂 Kijken dus, zaterdag 12 maart rond 17.10 uur naar ROEG! op RTV Drenthe.

Boswachter Albert Henckel

reageren

geef een reactie

 • Konijnenkeutels en een natuurbrug - vakantiehuis Hermelijn
  9 maart 2016 om 15:09

  […] Vanaf het begin af aan bleek wel dat de bouw van dit ecoduct een fraai staaltje van bouwkunst was over de A28. Tijdens de officiële opening van het bouwwerk in oktober 2013, vonden wij overal konijnenkeutels en reeënsporen. Het bewijs dat de natuur in haar eigen tempo en op haar eigen wijze kunstwerken van de mens in gebruik neemt. Het gegeven dat er een gezonde konijnenpopulatie aan de oostkant van het ecoduct leeft en dat er aan de Dwingelderveld kant veel is te eten, verklaart dit mede. Tot die tijd vormde de A28 een schier onneembare barrière tussen beide natuurterreinen. Naast een doorgang van ruim vijftig meter breed, voor grote en kleine landdieren, heeft dit ecoduct verspreid over de hele lengte een aantal poelen en plasse n. Via deze natte verbinding kunnen kikkers, adders en salamanders veilig oversteken… lees meer > […]

 • Konijnenkeutels en een natuurbrug - vakantiehuis Hermelijn
  9 maart 2016 om 15:09

  […] Vanaf het begin af aan bleek wel dat de bouw van dit ecoduct een fraai staaltje van bouwkunst was over de A28. Tijdens de officiële opening van het bouwwerk in oktober 2013, vonden wij overal konijnenkeutels en reeënsporen. Het bewijs dat de natuur in haar eigen tempo en op haar eigen wijze kunstwerken van de mens in gebruik neemt. Het gegeven dat er een gezonde konijnenpopulatie aan de oostkant van het ecoduct leeft en dat er aan de Dwingelderveld kant veel is te eten, verklaart dit mede. Tot die tijd vormde de A28 een schier onneembare barrière tussen beide natuurterreinen. Naast een doorgang van ruim vijftig meter breed, voor grote en kleine landdieren, heeft dit ecoduct verspreid over de hele lengte een aantal poelen en plasse n. Via deze natte verbinding kunnen kikkers, adders en salamanders veilig oversteken… lees meer > […]

 • Wildlife bridge saves animals’ lives | Dear Kitty. Some blog
  9 maart 2016 om 09:15

  […] Dwingelderveld wildlife bridge: here, […]

 • Wildlife bridge saves animals’ lives | Dear Kitty. Some blog
  9 maart 2016 om 09:15

  […] Dwingelderveld wildlife bridge: here, […]

 • A de Bruijn
  8 maart 2016 om 21:29

  Wij genieten er volop van. Mooi werk en dank

  • Staatsbosbeheer
   9 maart 2016 om 14:09

   Wat fijn!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog