www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Tel je (weer) mee tijdens de grote Tuinvogeltelling?

26 januari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Het beheerkantoor van Staatsbosbeheer Kop van Drenthe staat in Langelo op een mooie landelijke plek aan de rand van het dorp. Als ik na de lunch oud brood op de picknicktafel leg, zie ik binnen enkele minuten mussen, vinken, koolmezen en een roodborst voorbij komen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling is het de bedoeling dat je gedurende een half uur alle vogels telt die er in je tuin of rondom je balkon ziet.

Hoe werkt de tuinvogeltelling

Noteer alle waarnemingen per vogelsoort die je in je tuin of vanaf je balkon ziet. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin, dan tellen deze niet mee. Tel de waarnemingen niet bij elkaar op, hierbij loopt je namelijk het risico dezelfde vogel nog een keer te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een bepaalde soort, die je tegelijk hebt gezien. Tel je binnen het halfuur bijvoorbeeld 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft je alleen het hoogste aantal door.

Helemaal handig is de Tuinvogel app, deze kun je hier downloaden. Door foto’s te maken met je smartphone, of zoals ik gedaan heb met een fotocamera, kun je na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je nu hebt gezien van elke soort. Geef deze telling vóór maandag 30 januari 12.00 uur door via de app of via de website van de Nationale Tuinvogeltelling. Kijk onderaan deze website voor extra informatie over de telling en hoe te tellen als je een balkon hebt.

Vink (Fringilla coelebs) mannetje

Live resultaten

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2017 kunt je hier live op de hoogte blijven van de landelijke tellingen, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Huismus (Passer domesticus) vrouwtje
Roodborst (Erithacus rebecula) mannetje

Ik hoop dat jullie komend weekend net zoveel resultaat hebben als ik vanmiddag in Langelo had!

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

  • ankit saini
    8 augustus 2018 om 09:05
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog