www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Natuur op het Holtingerveld verbonden en versterkt

24 maart 2017 Boswachter Hans Kruk in Drenthe
In mei/juni bloeien er weer orchideeën op het Holtingerveld.

In mei/juni bloeien er weer orchideeën op het Holtingerveld.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben onlangs in totaal 273 hectare natuur overgedragen gekregen van het Ministerie van Defensie. Het gaat om voormalig militair oefenterrein aan de zuidkant van het Holtingerveld bij Havelte. Een afwisselend terrein met bos, grasland, heide en stuifzand. Wij mogen hier 63 hectare (zo’n 126 voetbalvelden) van gaan beheren en Natuurmonumenten 210. Die 63 hectare sluit mooi aan op onze andere natuurterreinen op en om het Holtingerveld en de bekende Havelterberg.

In het gebied is jarenlang geoefend door de Landmacht. Er moet dus wel wat gebeuren om de natuur weer te laten floreren. We gaan vooral de met gras en struikjes dichtgegroeide heide maaien zodat het de kans krijgt weer ‘heischraal grasland’ te worden; een nogal technische term voor een belangrijk natuurtype binnen Natura2000 omdat er bijzondere soorten (kunnen) voorkomen. Denk aan orchideeën, valkruid en vleugeltjesbloem. Daarnaast gaan we een vennetje vrijmaken van struiken en bomen. In zijn geheel wordt de topnatuur (Natura2000!) van het Holtingerveld dus meer verbonden en ook verbeterd.

De Havelterberg in augustus.
De Havelterberg in augustus.

Recreatie

Het heuvelige natuurgebied is recreatief volop te beleven, onder andere vanuit de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld. Maar ook vanuit de wijk De Meerkamp in Havelte is er een goede ontsluiting met het Holtingerveld. De ontwikkelingen staan niet stil: er wordt hard gewerkt aan het realiseren van een informatiecentrum op de Toegangspoort. Ook moeten we een slag maken met de bebording en het beter kenbaar maken van de spelregels in de overgedragen natuur. Zo is bijvoorbeeld een van de regels in het Holtingerveld dat honden alleen los mogen lopen op drie hondenloslooproutes. Wij gaan samen met de collega’s/partijen in het Holtingerveld (Natuurmonumenten, Gemeente Westerveld, provincie Drenthe, Defensie) dit voorjaar meer toezien op naleving van de regels.

PS: In het TV-programma ROEG! op RTV Drenthe staat zaterdag 25 maart het natuurgebied Holtingerveld centraal. Mijn collega boswachter Albert Broekman laat presentatrice Loes de kooi vol lammetjes van de Stichting Holtinger schaapskudde zien, en vertelt ook over de oorlogsgeschiedenis, de rijke flora en fauna en de overdracht van de defensiegronden in het Holtingerveld.

Gezamenlijke bebording met regels.
Gezamenlijke bebording met regels.
reageren

geef een reactie

 • P.H. Kooij
  28 maart 2020 om 18:42

  Ik vindt het erg jammer dat er loofbomen worden gekapt bij de ingang van de Johannes Post kazerne. Het zijn eiken beuken van misschien wel 60 ,70 jaar oud. Hoe moet ik dit mijn klein kinderen uit leggen t.n.v het milieu besparen. Dit is een grote misverstand van Staatsbosbeheer

 • vincent van der kallen
  25 oktober 2017 om 20:25

  Wij willen graag de jeugd van de golfclub op de zandvlakte bij de eik laten oefenen. Is dit mogelijk
  Ik hoor graag van u.
  Vincent van der Kallen,
  Jeugdcoach golfclub Havelte
  0613073740

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog