www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Wandel mee met de boswachter naar het plantenparadijs.

14 september 2017 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
het plantenparadijs

Wandelen langs oude houtwallen, een prachtig esdorp en een plantenparadijs waar veel bijzondere planten groeien. Lijkt jou dat ook mooi? Lees dan snel verder en ik vertel je over deze mooie wandelroute in Nationaal Park de Drentsche Aa: Het Eexterveld. De wandelroute start op de parkeerplaats aan de Anlooërweg in Anderen. De route is 7 kilometer lang en wordt aangegeven door paaltjes met bruine koppen. De schuine kop van de paal wijst altijd de looprichting aan. Let op: Honden mogen niet mee, vanwege de kudde Schotse Hooglanders op het Eexterveld.

Anderen

We lopen eerst richting Anderen, een prachtig oud esdorp. Afgelopen zomer hebben de inwoners het 800 jarig bestaan van het dorp gevierd. Zó oud zijn de boerderijen die nu nog in het dorp staan niet, maar je ziet hier nog veel mooie oude Drentse boerderijen. Leuk is ook dat er in en rondom het dorp nog een aantal paartjes steenuilen broeden. Deze houden van een kleinschalig agrarisch landschap. Iets wat je in en rondom Anderen ziet. Het is zeker de moeite waard om rondom de boerderijen goed op te letten of je dit kleine uiltje ziet.

Boerderij in Anderen
Boerderij in Anderen

De houtwallen

Na het dorp lopen we over halfverharde paden langs dit agrarisch landschap aan de ene kant en het beekdal aan de andere kant. Langs deze paden zie je mooie houtwallen.  Op deze houtwallen staan veel imposante eiken. Sommigen met een doorsnede van  zo’n 80 cm! Ik vraag me dan altijd af hoe oud zo’n boom is, traag groeiend op de arme zandgronden van Drenthe. Wat ik ook zo mooi vind, is dat ik bijna elke keer als ik daar ben wel een goudvink hoor. Als je niet oplet hoor je ze niet, want ze hebben een zacht fluitend roepje. Je ziet ze ook niet zo snel, want ze verstoppen zich graag in het bladerdek van de boom. Maar soms heb je geluk en dan zie je die prachtige rood-roze borst met het zwarte kopje erop. Eén van mijn lievelingssoorten!

Goudvink
De Goudvink

Het Eexterveld

Na de houtwallen komen we op het Eexterveld, het plantenparadijs. Dankzij de afwisseling tussen hoog en laag, droog en nat groeien overal weer andere plantensoorten. Vaak zijn ze klein en onopvallend. Op geen enkele andere plek in het Drentsche Aa gebied zie je zoveel bijzondere soorten. Voordat ik het veld op kom zie ik de kudde Schotse Hooglanders al. Ze helpen mee met het beheer van  dit bijzondere gebied. Op het veld hoor ik een tikkend geluid, het klinkt als schrikdraad, maar er staat geen schrikdraad in de buurt. Dan weet ik dat ik op de grond moet zoeken en vind al snel de moerassprinkhaan. Een prachtige sprinkhaan, met felrode en gele kleuren op zijn achterpoot. Hij is verantwoordelijk voor het tikkende geluid.

Moerassprinkhaan
De moerassprinkhaan

Een stukje verder loop ik even van het wandelpad af (ja, op het Eexterveld mag je vrij rondstruinen, maar natuurlijk wel met respect voor de natuur) om tussen de bomen door het landschap te bekijken. In mijn ooghoek zie ik wat bewegen op  een berk en vind bij toeval een nest van glanzende houtmieren. Deze soort leeft vaak in bomen en ze zijn glimmend zwart, vandaar hun naam. Ze zijn druk met het ‘melken’ van luizen die op de berk leven. Deze luizen scheiden een zoetige substantie  af en de mieren gebruiken dit als voedsel.

glanzende houtmieren
De glanzende houtmieren aan het luizen melken

En dan natuurlijk de planten, want  het is een waar plantenparadijs. Op een plek langs de wandelroute ziet het er nu blauw en paarsig uit van de klokjesgentianen en blauwe knopen. Maar het is ook zeker de moeite waard om in het voorjaar of de zomer hier te wandelen. Dan vind je vast wel een gevlekte orchis (of één van de andere orchideeën), heidekartelblad, valkruid, blauwe zegge of dwergvlas. Een kleine greep uit de hele lange lijst met mooie plantensoorten die je hier kunt vinden.

klokjesgentianen
De klokjesgentianen

Na het Eexterveld lopen we over een mooi knus paadje weer terug naar de parkeerplaats. Een wandeling van 7 kilometer die zo drie uur in beslag kan nemen, als je rondloopt zoals ik. Gegarandeerd dat je leuke dingen zult tegenkomen onderweg op deze rustige wandelroute.

wandelpad Holtstukken
Het wandelpad

Zelf wandelen?

Download hier de folder op de website van Staatsbosbeheer, zodat je die tijdens de wandeling kunt gebruiken voor extra informatie. (de folder staat op de tweede pagina en heet: wandelroute Eexterveld)

Veel wandelplezier!!

Boswachter Lizette Wolf

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog