www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Internationaal vrijwilligerswerk in de Drentsche Aa

24 augustus 2023 Boswachter Kees van Son in Drenthe
Handwerk in de beekdalgraslanden.

Het gras op drassige hooilanden moet met de hand worden afgevoerd.

Het is opvallend hoe ons jaarlijkse internationale vrijwilligerskamp leeft in Nationaal Park Drentsche Aa! Na 3 jaar afwezigheid kon dit project weer voor de 16e keer van start. Wat is het elke keer weer een feest om dit project in samenwerking met SIW vrijwilligersprojecten uit Utrecht te doen.

In voorgaande edities waren de jongeren twee weken te gast bij onze beheerboerderij in Oudemolen met hun tentjes in de boomgaard. Door toegenomen drukte was het hier echter niet meer mogelijk, ook die ene douche was niet toereikend voor de groep van 20 jongelui. Gelukkig konden we uitwijken naar Camping De Weyert in Rolde waar de groep met open armen werd ontvangen.

Hoe Hollands wil je het hebben? wadlopen oftewel mudwalking.

Bij het neerstrijken van de groep jongeren op Camping De Weyert kwam ook de streek in actie; bewoners uit de omgeving vonden het leuk als de jongeren een keer Hollandse pot kwamen eten. Wat dát is wat ik zo leuk vind aan dit vrijwilligersproject: de samensmelting van culturen, elke avond werd er gekookt door een andere nationaliteit. Er werd Turks gegeten, Mexicaans, Spaans, Tsjechisch, Italiaans, Grieks, Oekraïens, Frans en Servisch. De Nederlandse cultuur is natuurlijk niet vergeten, zoals het wadlopen, pannenkoeken eten en véél fietsen. Tijdens zo’n kamp verwacht je een en al Babylonische spraakverwarring maar dat was absoluut niet het geval. De jongeren waren goed opgeleid en spraken zeer verstaanbaar Engels.

Handwerk

Er is hard gewerkt aan klussen waar we zelf niet aan toekomen of waar mijn collega’s met hun trekkers niet kunnen komen zoals in Evertsbos, zuidelijk van Anloo waar een pingo (veentje uit de ijstijd) werd ontdaan van opslag van jonge boompjes. Ook kunnen de trekkers niet langs de randen van het Gasterensediep rijden om te maaien en te hooien. Op dát soort plekken is het goed om veel ‘handen te hebben’ om het gras af te voeren.

Vele handen maken licht werk.

Graag wil ik de mensen en bedrijven bedanken die dit project mede mogelijk hebben gemaakt: de buurtbewoners die een gast aan tafel hebben gehad, de vrijwillige molenaars van molen De Zwaluw uit Oudemolen, bakkerij Pots uit Rolde, fietsverhuur Kramer uit Appelscha, gemeente Aa en Hunze, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Park Drentsche Aa, Camping De Weyert en IJsbrand Bouma. Meer informatie over SIW Vrijwilligersprojecten vind je hier.

reageren

geef een reactie

 • Marina
  26 augustus 2023 om 17:27

  Heel leuk en inspirerend om te lezen, dit verslag van de boswachter over (internationale) samenwerking van jeugd in en met de natuur. Prachtig!
  Vooral vanwege het belang van meer bewustwording van de waarde die natuur en landschap hebben voor het leven in het algemeen.

  • Kees van Son
   18 september 2023 om 12:12

   Dank voor je reactie, Marina!
   Naast bewustwording van natuur en landschap zijn ze ook altijd heel erg geïnteresseerd in elkaar en andere culturen, ongeacht geloof, huidskleur en andere vooroordelen!

 • Piet Westbroek
  24 augustus 2023 om 18:23

  …Was ik nog maar jong… Bijzonder initiatief ! Mooi, leerzaam en waardig ! Het internationale karakter vervolmaakt dit ‘handen-uit-de-mouwen’ projekt.

  Natuur treft immers iedereen ! Evenzo aardig om te lezen dat er eenheden/bedrijven zijn welken meteen middelen beschikbaar stellen dan wel op andere wijze hulp bieden .

  Was ik nog maar jong…ik melde mij aan…wellicht ook iets voor senioren…?!?

  Vrijwilliger zijn is immers in…

  • Piet Westbroek
   24 augustus 2023 om 18:26

   Korte aanvulling op idee iets voor senioren. In mijn woonplaats Krimpen zijn er al jaren enkele groepen ouderen welken op vrijwillige basis hier regulier onderhoud plegen aan het groen. Denk ook aan het knotten van wilgen onder deskundige begeleiding. …Er-kan-soms-zoveel…

  • Kees van Son
   18 september 2023 om 12:08

   Hartelijk dank voor je reactie! Van dit project krijg ik elk jaar weer altijd een hoop energie!
   Wat betreft vrijwilligerswerk voor ‘senioren’: die zijn enorm welkom bij Staatsbosbeheer! Alleen al in mijn werkgebied Drentsche Aa hebben we ongeveer 200 vrijwilligers waarvan 75% niet meer professioneel werkt! Het is heel gezond om buiten te werken en in contact te blijven met andere vrijwilligers. Ik zeg altijd: “Buiten is de beste sportschool”!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog