www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vrijwillig naar Georgië: een leerzame ervaring

24 november 2022 Boswachter Kees van Son in Drenthe
Met de hele groep op de foto

Met de hele groep op de foto

Wie mij de afgelopen week probeerde te bereiken, kreeg mijn voicemail. Ik was namelijk eens niet in de Drentsche Aa, nee zelfs niet in Nederland. Samen met collega Michel was ik in Georgië, op zo'n 1.700 meter hoogte in de bergen, op de grens van Europa en Azië. Daar praatten we zes dagen lang met een bont internationaal gezelschap over internationaal vrijwilligerswerk.

Jonge vrijwilligers in Nationaal Park

Een week of 6 geleden kreeg ik een bijzonder mailtje: of ik op een trainingscursus Internationaal Vrijwilligerswerk wilde naar Georgië. Eerst dacht ik aan spam, dus had ik de mail al bijna weggegooid. Toen zag ik de afzender: Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten (SIW), mijn interesse was gewekt! Hoe ze aan mijn adres kwamen wist ik wel: al ruim dertien keer organiseerde ik met mijn team én SIW zomers een internationaal vrijwilligerskamp in Oudemolen.

Zo’n 20 jongeren komen dan vanuit alle uithoeken van de wereld om Staatsbosbeheer 2 weken te helpen bij arbeidsintensieve klussen in de natuur waar wij boswachters niet aan toe komen. Ze schonen dan bijvoorbeeld pingo’s en poeltjes op, voeren hooi en opslag uit kwetsbare natuurterreinen af. Dat deden ze steeds in Nationaal Park Drentsche Aa.

Op reis naar Georgië

Ik ging dus maar eens bellen met de organisator van de SIW. Die verzekerde me dat het écht waar was en er ook nog een collega mee mocht, als ik maar snel besliste. Zo’n buitenkansje krijg ik niet elke dag en zo dacht collega Michel er ook over. Reis- en verblijfskosten werden vergoed door het EU fonds Erasmus+ uitwisselingsprogramma. Staatsbosbeheer is een belangrijke partner binnen de projecten van SIW.

Zo vertrokken collega Michel en ik twee weken geleden naar Georgië. We verbleven in een hotel in Bakuriani op 1.700 meter hoogte, in een skigebied. De omgeving was prachtig. Met deelnemers uit 11 verschillende landen discussieerden we over hoe we internationaal vrijwilligerswerk beter kunnen organiseren en verbeteren. We dachten na over de financiering, hoe we meer vrijwillige kampleiders kunnen trekken, enzovoort. De voertaal was Engels en gelukkig had ik op de middelbare school een goede leraar Engels. Zes dagen hebben we workshops, stellingen en issues behandeld en dat was intensief, maar wát heb ik genoten!

Ik vertelde over mijn ervaringen met internationaal vrijwilligerswerk.
Ik vertelde over mijn ervaringen met internationaal vrijwilligerswerk.

Prachtig land

Gelukkig was er ná het werk ook wat tijd om met elkaar te praten en er werd veel gelachen. Het is in deze hectische tijd prachtig om te zien hoe mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar omgaan, plezier hebben en elkaar respecteren. Internationaal vrijwilligerswerk draagt daar veel aan bij.

Hoewel er weinig tijd overbleef, hebben we toch wat van de omgeving kunnen verkennen. Wat is Georgië een prachtig land! Niet een land waar je meteen aan denkt als bestemming voor je volgende vakantie, maar wat ik ervan zag was prachtig en overweldigend! De hoofdstad Tbilisi is een metropool op de grens van Azië en Europa, met mooie oude stadsdelen, maar ook moderne bebouwing. De mensen in Georgië zijn vriendelijk en heel gastvrij. Dank SIW voor deze leerzame ervaring!

reageren

geef een reactie

 • Marten
  5 december 2022 om 15:22

  Tjonge Kees en Michel, wát een avontuur en een rugzak vol verhalen weer mee terug naar Drenthe.
  Ik hoor ze graag eens.

  • Boswachter Kees van Son
   8 december 2022 om 14:54

   Roemenië is ook leuk, Marten!

 • Rob
  25 november 2022 om 15:26

  Was superfijn om je erbij te hebben, Kees! Als ervaren local host kon je met veel expertise en een andere blik heel goed bijdragen.

  • Boswachter Kees van Son
   28 november 2022 om 13:41

   Dank, Rob, ik heb het heel graag gedaan en vond het erg nuttig én ik heb me geen moment verveeld!

 • Piet Westbroek
  24 november 2022 om 23:23

  Dat-is-niet-niks ! Zal een bijzondere ervaring zijn geweest ! Leuk om uitverkoren te mogen zijn en boeiend dit te kunnen doen !

  Voor ons als ‘volgens’ leuk om dit verslag in te zien. Niets zo mooi als betrokkenheid !!

  • Piet Westbroek
   24 november 2022 om 23:25

   Volgers moet het uiteraard zijn

  • Kees van Son
   25 november 2022 om 13:16

   Het was zeker heel leuk, Piet. Het was een unieke kans.

  • Piet Westbroek
   25 november 2022 om 22:21

   Was jullie gegund ! Kennis delen in eigen land is al mooi laat staan op internationaal niveau. Ieder-haar-of-zijn-vak !

   En verder kunnen we elkaar weer tegenkomen in onze vaderlandse natuur en op de Natuurkampeerterreinen…

  • Piet Westbroek
   27 november 2022 om 13:42

   Los van deze reis. Zag ook het korte filmpje van de wolven-welpen.

   Wat mooi…hoe bijzonder…en dit in ‘eigen land’…

   Niets zo mooi als de natuur in de ruimste zin van het woord !

   Het hart van ieder, en bovenal dat van een boswachter juicht vast en zeker,
   bij het zien van dit wonder…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog