www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Groene zandloopkever: jager op de hei

20 juni 2019 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Met een snelheid die voor het menselijk oog nauwelijks te volgen is rent de groene zandloopkever op zijn prooi af. Met zijn grote kaken knipt hij zijn prooi in stukjes en knabbelt hem lekker op. De zandloopkever is de jager van de zandpaden!

De laatste weken fiets ik regelmatig door het Hart van Drenthe. Dat is vaak over zandpaden. Op die zandpaden leeft een tropisch mooi insect dat voor de argeloze wandelaar niet echt opvalt: de groene zandloopkever. Deze prachtige kever rent als een speer achter allerlei insecten aan die zich binnen zijn gezichtsveld begeven. Het zonnige weer maakt insecten heel actief. Hoe warmer hoe sneller.

Mier in stukjes

Vorige week ben ik eens op mijn buik op het pad gaan liggen om te zien wat de groene zandloopkever zoal vangt. Ik hoefde niet lang te wachten want in een split second had hij al een mier te pakken die in stukjes werd geknipt en opgegeten.

Basterdzandloopkever

Ook de basterdzandloopkever zie ik vaak in het Hart van Drenthe. Na de paring worden de eitjes in de zandgrond gelegd. Ook de larve van deze zandloopkever die onder de grond leeft is een klein monster dat alles wat hij aan kan opeet. Hij overwintert ondergronds als pop. Dan komt het volgende voorjaar de volwassen kever uit de grond gekropen om opnieuw vele slachtoffers te maken.

Basterd zandloopkever
Basterd zandloopkever

Spotten met een verrekijker

Hoe vaak ik al heb staan of liggen kijken naar deze diertjes, ze blijven me fascineren. De kans dat je ze ergens in Drenthe tegenkomt is groot. Vele gebieden zijn geschikt. Behalve in het Hart van Drenthe kan je ze op alle zandwegen in natuurgebieden en op heideterreinen aantreffen. Handig om een verrekijker te hebben die tot een paar meter kan scherp stellen. Dan blijven deze watervlugge dieren rustig zitten en kan je ze prima bekijken!

reageren

geef een reactie

 • MLF
  9 juli 2019 om 11:53

  Wat een mooi diertje! En zoals het filmpje bevestigt inderdaad supersnel. Goed dat boswachter Evert aandacht besteedt aan insecten; een fascinerende maar zeer ondergewaardeerde diergroep. Bedankt en misschien volgt er in een volgend blog meer?

  Groet,

  Marina

 • Piet Westbroek
  22 juni 2019 om 10:02

  Behalve info dit keer ook een filmpje ! Hoe-warmer-hoe-sneller lees ik. Da’s bij de mens in de regel het tegenovergestelde het geval.

  Feitelijk is zo’n ogenschijnlijk onschuldig kevertje een ‘roofdier’ concludeer ik.

  Meedogenloos een mier in stukken knippen om vervolgens in een rap tempo deze verorberen.

  Zijn wij eerdaags ‘op’ Natuurkampeerterrein Zanderdennen (dit keer de keuze) dan ga ik zien of ik dit diertje zelf kan ontdekken.

  Met dank dit maal aan boswachter Evert Thomas !

  • Erica Keen
   23 juni 2019 om 12:39

   Vandaag in het bos tussen Anloo en Eext. Zag ik veel dode, onthoofde en kevers die compleet in de war waren op de grond liggen. Slechts enkele vertoonden normaal gedrag.
   Het waren zwart blauwe kevers
   Ik heb dit nog nooit zo gezien.
   Ik heb er een foto en een filmpje van gemaakt.
   Is er wat aan de hand in keverland?

   Groetjes een vroege visser

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog