www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Drentsche Hooglanden

13 januari 2022 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

De titel Drentsche Hooglanden is natuurlijk een beetje gekscherend bedoeld, maar het gronddepot dat is ontstaan na het afgraven van 200.000 m3 grond in de Holmers, één van de bronnen van de Drentsche Aa. Het gronddepot ligt in het bos van Hooghalen. Dat is een onnatuurlijke berg die totaal niet past in een landschap waar we streven naar een grote mate van natuurlijkheid. Die berg gaat dus de komende jaren verdwijnen.

Gronddepots ontstaan op veel plekken waar natuurontwikkelingsprojecten worden uitgevoerd. Vaak liggen die projecten in voormalige landbouwgebieden waar jarenlang is bemest. Het is dus een voedselrijke teeltaardelaag die niet veel anders oplevert dan pitrus en brandnetels. Om een goede start te krijgen voor nieuwe natuur moet dat verrijkte materiaal worden verwijdert. Dat is in de Holmers ook gebeurt.

gronddepot

Toen het depot werd aangelegd waren er geen afzetmogelijkheden voor de grond. Het depot werd deels ingeplant met bomen om het op te laten gaan in het bos. Inmiddels is door Staatbosbeheer een bestemming voor de grond van het gronddepot gevonden. Het verwijderen van het depot betekent een impuls voor de ontwikkeling naar een natuurlijk, voedselarm zand- en boslandschap van het gebied. Waar het depot is afgegraven, plant Staatsbosbeheer inheemse loofbomen voor een gevarieerd bos.

Om het depot te kunnen afgraven moeten de bomen die er nu op staan eerst worden verwijderd. De bomen worden versnipperd en als energiehout gebruikt.

Na het afgraven worden hier, maar ook op veel andere plekken in het bos, weer inheemse boomsoorten geplant. Zo komen we langzaam maar zeker dichter bij een natuurlijker boslandschap en keert de rust terug voor de dieren die hier leven.

DE WERKZAAMHEDEN

De firma Van der Wiel begint in het voorjaar 2022 met het afgraven van het depot. De grond wordt in een tijdelijk tussendepot geplaatst buiten het natuurgebied. Omdat de grond op de projecten waar het gebruikt gaat worden niet in hetzelfde tempo verwerkt en de ontvangst in een ander periode van het jaar wenselijk is wordt er slechts 8 weken per jaar ontgraven. Het depot moet binnen 5 jaar zijn afgegraven. Als gevolg van de werkzaamheden wordt de Cabiner(soort tiny house) die nu staat aan de noordkant van het gronddepot verplaatst. De belevingsroute van bungalowpark Hart van Drenthe die langs het depot loopt, wordt tijdens de werkzaamheden afgescheiden van de transportroute.

Alle werkzaamheden vinden plaats buiten het broedseizoen en met inachtneming van alle zorgvuldigheidsmaatregelen voor de natuurwaarden in het gebied. Voorafgaand aan de werkzaamheden laat de firma Van der Wiel een onafhankelijk ecologisch onderzoek uitvoeren.

Meer vragen? holmers@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • Jos Vink
  13 januari 2022 om 16:13

  Fijn deze informatie. Wel een flinke klus lees ik. Wat me trouwens deze winter opvalt in de boswachterij is de nattigheid. Vennen de normaal naast het pad liggen liggen nu op de paden. Goed voor de natuur maar voor de wandelaars een extra leuke uitdaging. Tot nog toe lukte het om zonder laarzen droge voeten te houden.

 • Piet Westbroek
  13 januari 2022 om 11:16

  Dank. Leuk weer om te lezen ! Deze uitleg wordt gewaardeerd ! Zo leer je
  nog eens iets ! Vooral ook omdat ik als verwoed fietser, mijzelf al eens afvroeg wat zo’n kunstmatige ‘berg’ daar doet ! Goede aktie van SBB om haar volgers daar bij te betrekken.

  Een goede zaak om na het verwijderen van de bomen weer over te gaan tot nieuwe aanplant. Een – per definitie – taak van Staatsbosbeheer toch ! Aanplant waar mogelijk !! Bomen en verder groen kan er feitelijk nooit genoeg zijn; zeker niet in een land als ‘het onze’ waar altijd wordt geloerd op woningbouw of anderszins.

  Het bosgebied bij Hooghalen ‘mag er zijn’. Kan het weten want het is – als voorbeeld – heerlijk fietsen vanaf het Natuurkampeerterrein Borger via Grolloo waar de bossen naadloos in elkaar overgaan om zo bij Kamp Westerbork ‘binnen te komen’ …

  Over onnatuurlijke bergen gesproken. Ter hoogte van Voorthuizen dichtbij de weg ligt er ook een forse kunstmatige bult. Een dissonant in mijn optiek.

  Zal mogelijk niet ‘van’ SBB zijn; zal me eens verdiepen wat de reden van deze berg is…

 • Tjerk Tuinstra
  13 januari 2022 om 10:43

  Bedankt voor de heldere uitleg.

  • Evert Thomas
   13 januari 2022 om 10:52

   Goedemorgen Tjerk, het is weer het bekende stapje terug om er drie vooruit te maken. Groet

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog